Св. апостол Тома, четвртак, 19. октобар
19/10/2023
Слава храма у Постојни
19/10/2023

Завршен пројекат ”Покренимо и охрабримо потребите”

Ученици Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић значајно су помогли реализацију пројекта

Теренским обиласцима потребитих у Загребу, завршен је пројекат ”Покренимо и охрабримо потребите”, који је Српска православна Црквена општина Загреб, уз сарадњу са Српским привредним друштвом Привредник, спроводила током 18 протеклих мјесеци.

Захваљујући пројекту представници загребачке Црквене општине и Привредника стекли су основна знања и искуства из области подстицања и организовања редовних волонтерских активности, прикупљања средстава и финансијског управљања, али и реаговања у кризним ситуацијама.

У спровођењу посљедње активности – теренског мапирања појединих чланова заједнице и њихових потреба, учешће је узело и десет волонтера, махом ученика Српске православне Опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић. Они су, предвођени свештеницима и ђаконима загребачке црквене општине, током десет дана, обилазили 80 наших суграђана, носећи им дарове у виду прехрамбених намирница. У разговорима са корисницима помоћи, волонтери су упознавали потребе, проблеме и изазове са којима се они свакодневно сусрећу. Пружали су им ријечи охрабрења и позивали да се и они који могу укључе у волонтерске активности, како би се покренули и били подстакнути на позитивне промјене у свом животу. На основу података добијеним са терена, Црквена општина Загреб унаприједиће своје досадашње харитативне дјелатности јер ће, захваљујући детаљнијим подацима о потребитима, моћи да им помаже индивидуалним приступом, одговарајући на потребе сваког појединца, у мјери својих могућности.

Гимназијалци су помогли реализацију пројекта, проактивним размишљањем и приједлозима, вриједним обиласком најугроженијих у свим загребачким квартовима, и добрим расположењем помогли да се пројекат доведе до краја у позитивној и надахнутој атмосфери. Иначе, већини волонтера који су учествовали у мапирању ово није прво искуство волонтирања, будући да ученици Гимназије годинама већ активно учествују у припреми оброка за потребите које организује Фрањевачки самостан Светог Антуна, смјештен недалеко од Гимназије.

Будући да наши теренски тимови приликом обилазака многе нису затекли код куће, са овом активношћу ће се, мањег интензитета, наставити и у данима који слиједе, те се сви који имају потребу, било да су раније користили хуманитарну помоћ, или не, могу јавити ђакону Александру Лукићу на број телефона 091 11 11 783.

Пројекат „Покренимо и охрабримо потребите“ финансирала је Национална заклада за развој цивилног друштва путем Европског социјалног фонда, у склопу позива Јачање капацитета ОЦД-а за одговарање на потребе локалне заједнице. Вриједност пројекта износила је 495.337,63 куна.

 

П.К.