МАНАСТИРИ У МИТРОПОЛИЈИ
ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКОЈ


Манастир Лепавина

По казивању једног старог лепавинског хроничара, манастир Лепавина је подигнут око 1550. године, дакле ускоро по формирању првих српских насеља у овом крају. Још се каже да га је основао монах из манастира Хиландара поријеклом из Херцеговине - Јефрем (Вукодабовић), који склањајући се испред Турака криомице дође у овај крај.

Опширније...


Манастир
Бршљанац

Некадашњи Манастир Бршљанац налазио се у планини Гарићу (Мославачка гора ) између села Бршљанице, Кутинице, Подгарића и Малог Прокопа. Овај Манастир звао се најпре Кутина или Кутиница јер је првобитно био саграђен између села Крајишке и Паорске Кутинице на паорском земљишту. Кад се Манастир преселио овамо, где се данас налази капела а то је било четрдесетих година XVIII века, почиње се он због близине села Бршљанице називати Бршљанцем. Манастир се понекад звао и Гарјевица по планини у којој се налазио.

Опширније...

14/05/2024

Марковдан – слава храма у Великој Барни

"Култ светог апостола Марка дошао је и до ових крајева, о чену нам свједочи и овај храм са својим дивним иконостасом", рекао је владика Кирило у Великој Барни.
10/05/2024

Владика Кирило посјетио парохију бјеловарску

Владика се у Бјеловару сусрео и са градоначелником Хребаком
10/05/2024

Ђурђевдан у Нарти

Спаситељ свијета сишао је чак до ада, како би из њега извукао наше прародитеље Адама и Еву и тиме спасао коријен цијелог људског рода, рекао је епископ Кирило у Нарти
10/05/2024

Распоред богослужења у Загребу

Доносимо распоред богослужења у Загребу у мају
08/05/2024

Владика Кирило посјетио избјеглице из Украјине и ручао са ученицима Гимназије

Владика Кирило се посебно захвалио госпођи Сањици Грбавац и запосленицима Центра Станчић на пожртвованом раду за добробит више од 700 штићеника овог Центра, као и за добробит особа са инвалидитетом из Украјине које су у овој установи пронашле дом.
05/05/2024

Владика Кирило на Велику Суботу служио у Љубљани

„Спаситељ је укинуо раздвојеност бића и нема тог гријеха из којег нас он не може извући“, рекао је владика Кирило у Љубљани.
01/05/2024

Цвијети у Постојни

Христос је дошао да спаси сваког човјека и побједи смрт у космичком, универзалном смислу, казао је епископ Кирило у Постојни на Цвијети.
30/04/2024

Владика Кирило примио Натали Рејес, амбасадора САД у Хрватској

Након пријема епископ Кирило и амбасадор Рејес обишли су Српску православну општу гимназију Кантакузина Катарина Бранковић и манастир Свете Петке.
29/04/2024

Владика Кирило богослужио на Лазареву суботу у Великој Писаници

„Сваког прољећа гледамо како се умрла природа буди. Током зиме све спава, а када се појави сунце и када загрије, све се поново рађа. Тако ће се десити и када се појави сунце правде - Христос“, рекао је епископ Кирило.
28/04/2024

Предавање владике Саве: Васкрсење Лазарево (Видео)

Владика Сава је сутрадан по одржаном предавању у Загребу, у навечерје Лазареве суботе, служио Свету Литургију Пређеосвећених дарова.
22/04/2024

Владика Кирило у Великом Поганцу: Вјера је темељ духовног живота

"Вјера је темељ духовног живота, она је резултат опитног односа свих генерација људи са Богом", рекао је Епископ Кирило на Литургији у Великом Поганцу.
20/04/2024

Купљено земљиште за градњу храма у Новом Месту

Парцела за градњу цркве и светосавског дома налази се у насељу Бршљин и својом величином, локацијом задовољава потребе парохије Ново Место.
20/04/2024

Предавање Драгана Радића: Вјера твоја спасла те је (Видео)

Протођакон Радић је, полазећи од ријечи које је Христос упутио слијепом у Јерихону, након што га је исцијелио: ”Вјера твоја спасла те је” тумачио хришћански појам вјере.
19/04/2024

Епископ Кирило посетио Цеље

Владика Кирило разговарао је са градоначелником Цеља о потреби православних у том граду за новим храмом, а разматране су и потенцијалне локације за изградњу будуће цркве.
15/04/2024

Распоред богослужења Четврте и Пете седмице Часног поста у Загребу

Распоред богослужења Четврте и Пете недјеље Часног поста у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу
14/04/2024

Четврта недјеља Часног поста у Љубљани

Владика Кирило је у суботу одржао предавање и сутрадан служио Свету литургију у Храму светих Кирила и Методија у Љубљани.