СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОПШТА ГИМНАЗИЈА
КАНТАКУЗИНА КАТАРИНА БРАНКОВИЋ

O школи

Свијет којем данас свједочимо путем најразноврснијих медија и средстава комуницирања не пружа одвећ топлу добродошлицу младом човјеку. Императиви тржишта и сведених материјалних вриједности увелике занемарују човјекову потребу за духовношћу и знањем. Постулирање обиљежја финансијске моћи као врхунских симбола среће доводи до привидног осјећаја задовољства, али без трајно успостављене хармоније. Најрањивији су управо адолесценти чије је разумијевање обојано веома психолошки динамичним периодом живота. Млади су вођени потребом за припадањем и прихваћањем од стране вршњачка па врло често доносе веома ризичне животне одлуке. Повијесно посматрано, улога школе као традиционалног ауторитета редефинирана је и у сталном је иновирању и осмишљавању нових, подстицајнијих образаца комуницирања између особља и ученика. Крајњи циљ је интерактивно сазнавање и учење не само конкретног градива већ и усвајање здравог и изграђујућег погледа на свијет и људе око себе који је и најважнији увјет сазријевања младог човјека. Управо у том смислу изворно кршћанско поимање одгоја подразумијева ход ка савршенијем, изграђивање и храњење, тј. „питање" добром науком прожетом љубављу. Тако образован човјек није само онај који је стекао и влада знањем из разних области, јер Знање надима, а љубав изграђује ( 1 Кор. 8.1. ), већ онај који се одважио да обнавља и обликује образ Божји у себи по којем је створен.

Тим професора овдје је да својим ученицима интерпретира како знање за које су надлежни, тако и животне сфере у којима се знање може и мора примјењивати. У том смислу важно је користити се свим сувременим средствима и методама учења која ће у завршници довести до лакшег усвајања градива. Предност наше гимназије је у кадру, младости, ентузијазму, интердисциплинарности и склоности к иновацијама. То су уједно актуалне тенденције у знанственој теорији и пракси које, уосталом, чекају наше гимназијалце. Након гимназије слиједи један сасвим друкчији систем учења и залагања у којем су битно самосталнији, али за који се већ овдје морају припремати. Управо је ту важна улога професора који потичу своје ђаке на самостално сагледавање проблема, мисаоне експерименте те доношење властитих судова.

Крајњи циљ гимназијског образовања јест настајање генерација академских грађана који ће кроз извјесно вријеме одлучивати како о властитој, тако и о судбинама других људи. Један дио доприноса у омјеру њихова успјеха свакако заузимају дани које су ове генерације провеле у усвајању знања и свладавању вјештина захваљујући труду њихових професора. У Српској православној гимназији Кантакузина Катарина Бранковић свакако се може обећати ентузијазам и воља за напредовањем у сталном обнављању метода и средстава учења у складу са сувременим токовима као и у додатном залагању свог наставног кадра који је ту да мотивира ученике за постизање високих резултата. Под тим залагањем подразумијева се и сензибилизираност за изазове с којима се сусрећу млади припадници мањина. Можемо потврдити да наши гимназијалци од нас одлазе као оснажене личности које разумију и конзумирају своја права и обвезе. Но с друге стране, Школа ради према важећем плану и програму Министарства знаности, образовања и спорта Републике Хрватске што је чини отвореном и квалифицираном за све заинтересиране ученике без обзира на њихову националну, вјерску или коју другу припадност. Најбољу препоруку за школовање у Српској православној опћој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић пружају резултати и успјеси наших ученика тијеком редовног школовања у нашој школи, али и приликом уписа на жељене факултете.

Захваљујући визији и конкретној помоћи Оснивача, Његовог Високопреосвешенства Митрополита загребачко-љубљанског Г. Г. Јована и Црквене опћине загребачке путем стипендирања ученика, ђаци су у могућности потпуно растерећено приступити наставном градиву имајући задатак да постигну максимум у учењу. Тиме се омогућава мотивацијска атмосфера и позитиван контекст у којем ђаци живе и раде.

директор
протојереј-ставрофор Слободан Лалић

Српска православна општа гимназија
Кантакузина Катарина Бранковић
Адреса: Св. Дух 122, 10000 Загреб
Тел: +385(0) 1 48 52 871
Фаx: +385(0) 1 48 52 871
E-mail: gimnazija@srpskagimnazija-zg.org

ВЕСТИ ИЗ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ
КАНТАКУЗИНА КАТАРИНА БРАНКОВИЋ

11/05/2023

Прослављена слава капеле Светог Саве у Загребу

Литургију на којој су учествовaли и ученици и наставници Гимназије служио је отац Богољуб Остојић, Архијерејски замјеник.
29/03/2023

Премијер Хрватске у Гимназији Кантакузина Катарина Бранковић

Предсједник Владе је након пројекције документарног филма Дејана Аћимовића обишао школу и задржао се у срдачном сусрету са наставним особљем у зборници Гимназије.
16/03/2023

Предсједавајућа Предсједништва БиХ у Гимназији Кантакузина Бранковић

Предсједавајућа Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић посјетила је у четвртак, 16. марта, православну општу Гимназију "Кантакузина Катарина Бранковић" у Загребу. Казала је измеђуосталог и да ће Кабинет Предсједника Републике Српске финансијски помоћи овогодишњу матурску екскурзију.
23/10/2022

Ученике СПОГ-а у Београду угостио Патријарх Порфирије

Приликом тродневног боравка у Београду, у Храму Светог Саве, ученике Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић примио је Патријарх Порфирије
21/09/2022

Мала Госпојина у Загребу

Патријарх Порфирије у Загребу је на Малу Госпојину рукоположио новог свештеника и служио молебан за почетак школске године
17/07/2022

Патријарх: Христос покварио посао становника Гергесинске земље

”Погрешно је да по сваку цену хоћемо да се допаднемо духу овога света, а то значи да будемо по свим могућим питањима симпатични људима”, казао је Патријарх Порфирије на Литургији у Загребу.
08/06/2022

Црквена општина Загреб угостила избјеглице из Украјине

Украјинцима који су уточиште од ратног вихора пронашли у Дугом Селу, то је био и први обилазак овог града. Ради лакшег сналажења по граду и помоћи, ученици Гимназије су се нашли у пратњи избјеглица.
30/05/2022

Владика Сава у Загребу у Недјељу Слијепог

Епископ марчански служио је Литургију у Загребу и обишао радове на обнови храма Преображења Господњег.
15/02/2022

СПОГ честита дан државности Србије

Српска православна општа гимназија Кантакузина Катарина Бранковић честитала је дан државности Републике Србије, певањем химне Србије.
14/02/2022

Владика Сава: Егоизам је препрека нашој заједници са Богом

Идем у цркву, а ишао сам и онда када нису ишли они који данас иду. Славим славу, а славио сам и онда када нису славили они који данас славе - то је врхунац гордости, врхунац себељубља, поручио је владика Сава у Загребу на Недјељу митара и фарисеја.
12/02/2022

Таблети за ученике Гимназије Кантакузина Бранковић

У четвртак, 10. фебруара, Гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу, посјетио је Владимир Гак, предсједник општине Инђија. Том приликом, у име општине, даровао је 10 таблет уређаја ученицима Гимназије. 
28/01/2022

Савиндан у гимназији Кантакузина Бранковић

Сви једни о другима учимо и једне друге поштујемо, рекао је отац Никон у литургијској бесједи, а светосавска академија је завршена је уз гитару, извођењем модерних пјесама.
14/09/2021

Смисао постојања остварујмо у троуглу: Бог – ближњи – ја

  Патријарх отворио седми симпосион о новомученицима у организацији Епархије славонске и Музеја жртава геноцида Његова Светост патријарх српски Порфирије је, у уторак 14. септембра, у просторијама Српске православне опште гимназије ,,Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, отворио и благословио рад Седмог међународног симпосиона ”Новомученици: Полиперспектива VII“, који заједнички организују Епархија пакрачко-славонска и Музеј жртава геноцида. Отварајући []
16/06/2021

Упис у први разред гимназије ”Кантакузина Бранковић”

Први дан пријава је 25. јун, а посљедњи 7. јул   Српска православна општа гимназија „Кантакузина-Катарина Бранковић“ у Загребу уписује у први разред школске 2021/2022. године укупно 24 ученика. У овој школи која ради по програму за опште гимназије Министарства знаности и образовања Републике Хрватске настава се, уз учење хрватског језика, изводи на српском језику и []
26/02/2021

Патријарх Порфирије у
православној гимназији у Загребу

”Све вас волим и молим вас да се молите Богу за мене, јер то је најпотребније”, рекао је Његова светост ученицима гимназије ”Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу.   Његова светост Патријарх српски господин Порфирије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, посјетио је у петак, 26. фебруара 2021. године Српску православну гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу. Патријарх је []