Новости из Митрополије загребачко-љубљанске

22/02/2024

Владика Кирило са предсједником Словеначке бискупске конференције

У уторак, 20. фебруара, Епископ Кирило сусрео се са монсињором Андрејом Сајетом, Новомешким бискупом и предсједником Словеначке бискупске конференције.
20/02/2024

Саопштење поводом провале у парохијски дом у Бјеловару

Митрополија најоштрије осуђује најновији разбојнички чин који се десио у суботу, када је, у поподневним часовима, непознати починилац провалио у парохијски дом у ком живи бјеловарски свештеник Стефан Максимовић са породицом.
19/02/2024

Владика Кирило служио у Марибору

Епископ је у Марибору дуго послије Литургије разговарао са члановима омладинског друштва Светих Кирила и Методија на теме односа вјере и науке.
17/02/2024

Сретење у Новој Горици

"Симеон је схватио да Сретење његово са Христом има васељенски, свечовјечански значај", рекао је владика Кирило на Литургији у Новој Горици на којој је о. Томи Ћирковићу даровао напрсни крст поводом 70 година свештеничке службе.
15/02/2024

Наставници православне Гимназије учествовали на семинару Друштва за српски језик у Београду 

Група професора Српске православне Опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ учествовала је на зимском семинару Друштва за српски језик и књижевност Републике Србије
12/02/2024

Наше срце да буде безазлено, као дјечје

"Господ од нас тражи истиниту, чисту вјеру у Бога и љубав према сваком човјеку, без обзира на његову нацију, расу или вјеру", рекао је владика Кирило.
12/02/2024

Орден Светих апостола Петра и Павла Јели Баћовић

Јели Баћовић, бившем амбасадору Републике Србије у Аргентини, као знах захвалности за несебичну дјелатну љубав и помоћ у мисији Српске Православне Цркве у Јужној и Централној Америци, владика Кирило додијелио је орден светих Петра и Павла.
10/02/2024

Богослужења у Саборном храму у Загребу у фебруару

Распоред фебруарских богослужења у храму Преображења Господњег у Загребу.
08/02/2024

Епископ Кирило примио новог Амбасадора Републике Пољске у Хрватској

Владика је новом пољском амбасадору пожелио успјешну дипломатску каријеру у Републици Хрватској.
06/02/2024

ЦО Копривница донирала пакетиће за дјецу на педијатрији

Српска православна Црквена општина у Копривници трећу годину заредом донирала је пакетиће за одјел педијатрије у копривничкој болници "др Томислав Бардек".
05/02/2024

Напредовањем у вјери развијајмо своје духовне очи

"Немојмо да имамо шизофрено унутрашње биће - да једно мислимо, друго радимо, треће причамо, него се трудимо да имамо јединство ума, срца и воље", рекао је владика Кирило на Светој литургији у Загребу.
01/02/2024

Јован Милановић: Светосавска поетика Бранка Радичевића

За разлику од оног „шаљивог“ данашњег што називамо неподношљива лакоћа постојања, Бранко нам открива витешку тајну умирања и живљења
31/01/2024

Савиндан у Бјеловару

Иако има само пет година, Александрова сестра Теодора, с поносом и без грешке изрецитовала је стихове пригодне светосавске пјесме
31/01/2024

Празник Светог Саве у Новој Горици

Након извођења Светосавске химне дјеца су рецитовала стихове у част првог архиепископа српског, а подијељени су и светосавски пакетићи.
30/01/2024

Храмовна слава у Новом Месту

"Свети Сава и Симеон Мироточиви су радили у свом времену, али су постали ванвремени, сјединили су се са Христом и тако постали вјечни. Свети Сава се увијек моли за наш народ, а и ми се ових дана, као и сваки дан, молимо да обожи, сложи и умножи наш народ", рекао је владика Кирило.