ВЕСТИ ИЗ ПАРОХИЈА У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

26/09/2023

Почиње са радом дјечји хор при Саборном храму у Загребу

Пробе ће се одржавати сваке недјеље након Свете Литургије, а водиће их Олена Циглењак, хоровођа Хора храма Преображења Господњег.
17/09/2023

Крштење у Загребу

Владика Кирило крстио је дјецу ђакона Александра Лукића и истог дана обишао украјинске избјеглице у Загребу.
15/09/2023

Почетак Црквене године и молебан у Гимназији у Загребу

Молитвом се освећује вријеме јер је и оно заједно са Адамом и свом твари пало. Све је пало и све тражи освећење. Оно је почело у утроби Мајке Божје, кад се Син Јединородни уселио у наш простор и вријеме, рекао је владика Кирило у Загребу.
12/09/2023

Ученици Београдске богословије посјетили Загреб

Јован Крститељ је знао да се у тијелу појављује Онај који је био прије сваког времена и видио је у томе тајну нашега спасења, рекао је владика Кирило на Усјековање у Загребу, на Литургији на којој су појали ученици Београдске богословије.
11/09/2023

Епископ Кирило: Отимајмо се за живот!

Ако се према овом животу односимо са гунђањем, роптањем и нихилизмом, ми ћемо се тако односити и према вјечном животу и упропастити га, казао је владика Кирило у капели на Мирогоју
06/09/2023

Литургије на Мирогоју

У капели Светих Петра и Павла на најпознатијем загребачком гробљу, сваке прве суботе у мјесецу, као и на дане задушница, биће служена Света Литургија са почетком у 9 часова. Прву Литургију, у суботу, 9. септембра, служиће свештеник Ђорђе Филиповић.
06/09/2023

Акатист Светој Петки у Загребу

Почевши од петка, 8. септембра, сваког петка од 17 часова, у манастиру Преподобне Параскеве у Загребу (Свети Дух 122) биће служен акатист преподобној. Након акатиста биће организовани духовни разговори.
27/08/2023

Владика Кирило: Не воле свог комшију, али ‘воле’ читав свијет

”Многи људи кажу ја волим сав свијет и они су космополити. Осуђују друге ако то тако не прокламују, међутим када виде свог првог комшију онда изађу из себе од бијеса. Не воле свог комшију, али 'воле' читав свијет. Христос даје одговор младићу за који зна да може испунити”, рекао је владика Кирило на Светој литургији у Загребу.
18/06/2023

Поклоничко путовање у манастир Острог

Српска православна Црквена општина Копривница организовала је, током викенда 09-11. јуна, поклоничко путовање и посјету светињама Босне и Херцеговине и Црне Горе.
05/05/2023

Парастос жртвама логора ”Даница” у Копривници

На мјесту на ком се налазио први логор у НДХ у ком је животе изгубило хиљаде невиних, и ове године одржан је годишњи парастос жртвама усташког терора.
17/04/2023

Нека радост Васкрсења буде садржај наших живота

”Васкршњим поздравом поздравља се и птица у гори, и природа, и сунце са мјесецом, свједочећи и потврђујући да Христос више није у гробу”, рекао је Владика марчански Сава на Васкрс у Загребу.
09/04/2023

Патријарх: Сећање на смрт је врлина која отрежњује

Спасење је експлозија пуноће живота, експлозија љубави, експлозија радости која се не да описати речима. То је спасење! То је Царство небеско!, рекао је патријарх Порфирије на Цвијети.
09/04/2023

Распоред богослужења Страсне седмице и Васкрса у Загребу

Богослужења у Загребу током Страсне и Свијетле седмице одвијаће се у Саборном храму Преображења Господњег.
07/04/2023

Патријарх: Бог никада не чини насиље над људском слободом

Патријарх Порфирије и Владика Никодим служили су на Благовијести Свету Литургију у Загребу.
01/04/2023

Постим јер хоћу да будем дио Цркве

Епископ Сава је у Загребу на предавању о Часном посту казао да Црква није удружење симпатизера нечега који раде нешто или поштују само зато што Црква или Свето Писмо тако говоре, већ да је Црква сам идентитет хришћана због чега они прате и ослушкују њен глас.