ВEСТИ ИЗ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ


02/09/2023

Јасеновац – највећи нерукотворени антиминс на свијету

'Задатак Цркве није да врши комеморације, већ да свједочи живот који нам је засијао из гробова', рекао је владика Кирило у Јасеновцу.
14/04/2023

Васкршња посланица патријарха Порфирија

”Молимо се и за мир у Украјини, за престанак страдања и сукобљавања једноверне и једнокрвне браће, да непријатељство и мржњу замене пријатељство и љубав”, каже се у васкршњој посланици патријарха Порфирија.
01/01/2023

Патријарх Порфирије упутио саучешће Папи Фрањи

У писму саучешћа Патријарх је рекао да ће блаженог спомена папа Бендикт XVI у историји Цркве Христове остати упамћен као ”архипастир који је све мерио Христом, одакле потиче и његова отворености и разумевање за васцели хришћански свет, а посебно за православно богословље и предање”.
25/12/2022

Божићна честитка Патријарха Порфирија

”Бог је сишао на земљу и једном за свагда обукао се у човека како би се човек узнео на небо и више никада сишао са њега”, каже се у божићној честитки Патријарха Порфирија хришћанима који Божић прослављају по грегоријанском календару.
07/10/2022

O насиљу над женама

Црква ће помагати сигурне куће и настојати да активно подиже свест о болним темама и о могућностима за препознавање и спречавање насиља над женама.
04/10/2022

Патријарх Порфирије о отаџбини хришћана

Дио бесједе патријарха Порфирија изговорене у храму Преображења Господњег у Загребу на празник Рођења Пресвете Богородице – Малу Госпојину, 8/21. септембра 2022. године.  
23/09/2022

Патријарх посјетио обновљене куће у Мајским Пољанама

Породице Паспаљ и Бајловић из Мајских Пољана су, до коначне обнове својих домова, захваљујући донацијама Цркве, пронашле привремени смјештај у дрвеним кућама.
24/05/2022

Архијерејски Сабор признаје аутокефалност Македонске Православне Цркве

Громогласним и дугим аплаузом прекинута је радосна објава патријарха Порфирија коју је казао у бесједи у Скопљу, да Сабор Српске Православне Цркве прихвата и признаје аутокефалност Македонске Православне Цркве.
23/05/2022

Свети Архијерејски Сабор: изабрано пет нових епископа и попуњене двије епархије

Црквеном календару прибројане су многе личности из новије историје Српске Православне Цркве. Заједничким служењем Литургије са архијерејима и свештенством из Македоније превазиђен је раскол који је трајао 55 година. Патријарх наставља да администрира Епархијом загребачко-љубљанском.
21/05/2022

Патријарх на испраћају Матеја Периша

Сигуран сам да Господ има неки свој план. Ако има и трун туге у Матејевом срцу, то је због ваше и наше туге, рекао је Патријарх Порфирије обраћајући се Матејевом оцу.
20/05/2022

Литургијом помирења превазиђен полувјековни раскол

Имали смо раскол који је трајао 55 година са нашом браћом из Македоније. Та рана је била дубока и болела је. Са том раном смо легали и устајали у ишчекивању и тежњи да се она зацели, рекао је Патријарх Порфирије на ”Литургији јединства”.
17/05/2022

Литургија помирења Српске и Македонске Православне Цркве

Литургијско и канонско општење Српске и Македонске Православне Цркве биће поново успостављено саслуживањем свих епископа двије Цркве на Светој литургији која ће бити служена у четвртак, 19. маја, у Београду.
17/05/2022

Прославом стогодишњице уједињења Цркве почео Свети Архијерејски Сабор

Овогодишње засједање Светог Архијерејског Сабора почело је Светом литургијом у Сремским Карловцима и прославом стогодишњице уједињења Српске Православне Цркве, а настављено је сутрадан, у Београду.
02/05/2022

Патријарх Порфирије честита Рамазански бајрам

Честике поводом Рамазанског бајрама предсједницима мешихата исламских заједница у Хрватској и Словенији упутио је Патријарх српски Порфирије.
23/04/2022

Честитка кардинала Бозанића: Да Христов мир постане и наш мир

Загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић честитао је Васкрс патријарху српском Порфирију и пуноћи Српске Православне Цркве.
22/04/2022

Васкршња посланица: саздани смо као јединствен људски род

”Шта ћемо ми који смо сабрани данас у Празнику над празницима, угрејани топлином домова, рећи онима који су разорном стихијом расути по туђини? Како ћемо запевати пасхалну песму када је међу нама толико гладних и жедних правде, толико неутешних?”, каже се у Васкршњој посланици Српске Православне Цркве.
24/03/2022

За Цркву је мир императив који нема алтернативу

У одвојеним састанцима са представницима Европске уније и амбасадором Белгије у Србији, те савезним канцеларом Републике Аустрије, Патријарх Порфирије је разговарао о могућностима успостављања мира у Украјини.
23/03/2022

Христос од свих нас очекује да помогнемо избјеглицама

Патријарх је и преко Инстаграм налога позвао на показивање "дјелатне љубави браћи избеглицама из Украјине, пружајући им сваку помоћ, без обзира на то да ли су православни, католици или атеисти, у коју цркву иду и како се моле Богу. То Христос од свих нас очекује”, навео је.
22/03/2022

Патријарх са предсједником Србије: Помоћ за избјеглице из Украјине

Патријарх Порфирије је предсједнику Вучићу представио иницијативу о подршци избјеглицама
14/03/2022

Поводом Резолуције Европског парламента

Универзалне антрополошке вредности на којима опстаје или пада људска цивилизација не могу се мењати у зависности од мишљења било ког политичког форума или друштвене групе, каже се у саоштењу Информативне службе Српске Православне Цркве