POKLONIČKO PUTOVANJE PO SVETINJAMA VOJVODINE
17/10/2017
MITROPOLIT PORFIRIJE NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM 300 GODINA PRAVOSLAVLJA U RIJECI
19/10/2017

VELIKA PROSLAVA U HRAMU
SVETOG OCA NIKOLAJA U RIJECI

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice u hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Rijeci, svečano je obeležen jubilej, 300 godina od dobijanja povlastica veroispovedanja, koje su pravoslavni žitelji grada Rijeke 1717.godine dobili od strane rimskog cara Karla VI.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služili su Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko – ljubljanski g. Porfirije, Preosvećeni Episkopi slavonski g. Jovan, bihaćko – petrovački g. Sergije i domaćin Episkop gornjokarlovački g. Gerasim uz saluženje: igumana Heruvima (eparhija osječko - poljska), protojereja – stavrofora Milana Duduković (mitropolija zagrebačko-ljubljanska), protojereja Milidraga Stokanovića, jereja Branislava Sekulića (eparhija slavonska), protođakona Vladimira Rumenića iz Beograda i đakona Budimira Kokotovića.

Svečanu Svetu Arhijerejsku Liturgiju ulepšao je oktet Beogradskog muškog hora, pod rukovodstvom protođakona Vladimira Rumenića iz Beograda.

Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije obratio se prigodnom besedom vernom narodu o značaju Praznika Pokorova Presvete Bogorodice kao i o vežnosti jubileja i njegovog značaja za širenje slobode veroispovedanja širom područija na kojim živimo.

Episkop Gerasim se prigodnim rečima zahvalio dragim gostima, Mitropolitu zagrebačkom g. Porfiriju za njegov dolazak i zablagodario na riječima podrške upućenim u divnoj besjedi, kao i Preosvećenim Episkopima slavonskom g. Jovanu i bihaćko – petrovačkom g. Sergiju i svim uvaženim zvanicama.

Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji prisusvovali su: Nadbiskup riječki monsinjor Ivan Devčić; g. Hidajet ef. Hasanović (Islamska zajednica Rijeka); pastor Giorgio Grlj (Baptistička crkva Rijeka), prestavnici Židovske opštine Rijeka; dr Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde u Vladi Republike Srbije; g. Miladin Dragičević savetnik predsednika Republike Srpske za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak raseljenih i izbeglih lica i odnose sa nevladinim sektorom i verskim zajednicama; g. Šime Jerčić (Ured Komisije za odnos s vjerskim zajednicama u Republici Hrvatskoj) Ambasador Republike Bugarske gđa. Tanja Dimitrova Dimitrovna; Ambasador Republike Srbije gđa. Mira Nikolić, prdstavnici Ambasade Ruske Federacije; prestavnici Vlade Republike Hrvatske; g. Milorad Pupovac kao izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora; predsavnici grada Rijeke i riječke Županije i mnogi drugi.

Nakon Liturgijskog sabranja, za sve prisutne uvažene goste i vernike priređena je Trpeza Ljubavi u hotelu Jadran u Rijeci.

Sačuvani su dokumenti iz kojih se saznaje da je patentom Karla VI (od 9. 7. 1717. godine) dozvoljeno da se 208 porodica doseljenih iz turske Dalmacije mogu naseliti na carsko zemljište u okolini Rijeke, da mogu da se bave trgovinom (na kopnu i moru) i da mogu podići crkvu i imati svog sveštenika. Navodi se i da slobodno mogu graditi kuće i magaze, da ih niko ne smije ometati u ispovijedanju vjere i da potpadaju pod jurisdikciju grčko–neunijatskog Arhiepiskopa Vićentija Popovića. Već 1720. godine podižu drvenu kapelu posvećenu Svetom velikomučeniku Georgiju, koju je osvetio episkop gornjokarlovački Danilo Ljubotina. Kapela je podignuta na terenu koji je 1716. kupio Antonio Megeno kao predstavnik Grka.

Izvor: Eparhija Gornjokarlovačka