ВЕЛИКА ПРОСЛАВА У ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У РИЈЕЦИ
17/10/2017
ДОЦЕНТ ДР РАСТКО ЈОВИЋ У ЗАГРЕБУ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ: „ГЛАСНО ЋУТАЊЕ И НАШЕ ВРЕМЕ“
19/10/2017

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ НА
СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 300
ГОДИНА ПРАВОСЛАВЉА У РИЈЕЦИ

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. др Порфирије присуствовао је, у својству изасланика Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, свечаној академији поводом 300 година православља у Ријеци.

Свечана академија којом је обележена 300. годишњица од издавања повластица од стране римско-немачког цара Карла VI чиме је дозвољено насељавање 208 српских православних породица на подручју Ријеке као и право на слободну трговину и исповедање православне вере, одржана је 14. октобра 2014. у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја у Ријеци. Академију су организовали Вијеће српске националне мањине у Ријеци, Заједница Срба Ријека, ријечки пододбор Српског културног друштва Просвјета и Удруга српско-хрватског пријатељства.

Уз Митрополита Порфирија, који је академији присуствовао у својству изасланика Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, присутни су били и надбискуп ријечки монсињор Иван Девчић, министар туризма у Влади Републике Хрватске Гари Капели, помоћник министра културе у Влади Републике Хрватске Давор Трупковић, заменик министра културе у Влади Републике Србије Дејан Масликовић, изасланик председника Хрватског Сабора Милорад Пуповац, приморско-горански жупан Златко Комадина, градоначелник Ријеке Војко Оберснел, саветник министра вањских и европских послова у Влади Републике Хрватске Катја Шаре, помоћник ректора Свеучилишта у Ријеци проф. Елвио Бакарини, генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, конзул Владимир Марјановић, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, члан Европског парламента Иван Јаковчић и други.

У свом поздравном говору Митрополит Порфирије је пренео благослов и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и између осталог казао да без обзира на разне силе које се упињу да успоставе јединства и заједништво међу људима ипак овај свет је препун различитих плурализама. Да то није тако не би били потребени напори који се улажу да се превазилазе различитости, успостави разумевање и подсећа на толеранцију и да, једном речју, подсећамо једни друге да је свако пре свега и искључиво човек. Јубилеји које слави Црква нас подсећају шта је наше основно постојање и шта је основна природа човека, а то је пре свега да смо ми једно. О томе колико су различити, а колико слични Хрвати и Срби ми хришћани, који говоримо из Јеванђеља Христовог, дакле ми православни и католици, могли бисмо да кажемо да је потребно уложити огроман напор да би се показало у чему је различитост између Срба и Хрвата. Наравно да постоје многи који хоће да подижу зидове међу тим народима. Не говоримо о политичким и административним границама које су сасвим легитимне, него о речи Јеванђеља тј. о речи Христовој да су сви људи једно и да су сви људи исто у Христу. Дар је од Бога то да постоје два народа који су дати нама на располагање да бисмо показали колико су народи исто. И једни и други знамо ко је наш Бог, као што и једни и други знамо да нисмо створени да бисмо се борили за међусобни примат.

Јубилеј који слави данас Православна Црква нас подсећа да Црква није политичка организација и све различитости које постоје међу нама јесу различитости које су последице наших напора да будемо различити. Када бисмо успели да спонтано функционишемо као људи и те како бисмо се препознали као браћа и као једно. Нажалост чинимо много да покажемо како онај други јесте другачији и стран, а не по речи Христовој да је ближњи. Зато смо и данас суочени са манипулацијама, најчешће нас људи из Цркве, јер ми носимо много већу одговорност него било ко у друштву. Јеванђеље није идеологија него живот у Христу. Стога је ово јубилеј који нас пре свега подсећа да је Црква Црква и да не може бити стављана у функцију било којег интереса овога света, јер тада није Црква него постаје идеологија и простор подела.

Фотографије: Никола Курти