ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПО СВЕТИЊАМА ВОЈВОДИНЕ
17/10/2017
МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 300 ГОДИНА ПРАВОСЛАВЉА У РИЈЕЦИ
19/10/2017

ВЕЛИКА ПРОСЛАВА У ХРАМУ
СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У РИЈЕЦИ

На празник Покрова Пресвете Богородице у храму Светог оца Николаја Мирликијског у Ријеци, свечано је обележен јубилеј, 300 година од добијања повластица вероисповедања, које су православни житељи града Ријеке 1717.године добили од стране римског цара Карла VI.

Свету Архијерејску Литургију служили су Високопреосвећени Митрополит загребачко – љубљански г. Порфирије, Преосвећени Епископи славонски г. Јован, бихаћко – петровачки г. Сергије и домаћин Епископ горњокарловачки г. Герасим уз салужење: игумана Херувима (епархија осјечко - пољска), протојереја – ставрофора Милана Дудуковић (митрополија загребачко-љубљанска), протојереја Милидрага Стокановића, јереја Бранислава Секулића (епархија славонска), протођакона Владимира Руменића из Београда и ђакона Будимира Кокотовића.

Свечану Свету Архијерејску Литургију улепшао је oктет Београдског мушког хора, под руководством протођакона Владимира Руменића из Београда.

Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије обратио се пригодном беседом верном народу о значају Празника Покорова Пресвете Богородице као и о вежности јубилеја и његовог значаја за ширење слободе вероисповедања широм подручија на којим живимо.

Епископ Герасим се пригодним речима захвалио драгим гостима, Митрополиту загребачком г. Порфирију за његов долазак и заблагодарио на ријечима подршке упућеним у дивној бесједи, као и Преосвећеним Епископима славонском г. Јовану и бихаћко – петровачком г. Сергију и свим уваженим званицама.

Светој Архијерејској Литургији присусвовали су: Надбискуп ријечки монсињор Иван Девчић; г. Хидајет еф. Хасановић (Исламска заједница Ријека); пастор Гиоргио Грљ (Баптистичка црква Ријека), преставници Жидовске општине Ријека; др Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама при Министарству правде у Влади Републике Србије; г. Миладин Драгичевић саветник председника Републике Српске за обнову, реконструкцију и одрживи повратак расељених и избеглих лица и односе са невладиним сектором и верским заједницама; г. Шиме Јерчић (Уред Комисије за однос с вјерским заједницама у Републици Хрватској) Амбасадор Републике Бугарске гђа. Тања Димитрова Димитровна; Амбасадор Републике Србије гђа. Мира Николић, прдставници Амбасаде Руске Федерације; преставници Владе Републике Хрватске; г. Милорад Пуповац као изасланик предсједника Хрватског Сабора; предсавници града Ријеке и ријечке Жупаније и многи други.

Након Литургијског сабрања, за све присутне уважене госте и вернике приређена је Трпеза Љубави у хотелу Јадран у Ријеци.

Сачувани су документи из којих се сазнаје да је патентом Карла VI (од 9. 7. 1717. године) дозвољено да се 208 породица досељених из турске Далмације могу населити на царско земљиште у околини Ријеке, да могу да се баве трговином (на копну и мору) и да могу подићи цркву и имати свог свештеника. Наводи се и да слободно могу градити куће и магазе, да их нико не смије ометати у исповиједању вјере и да потпадају под јурисдикцију грчко–неунијатског Архиепископа Вићентија Поповића. Већ 1720. године подижу дрвену капелу посвећену Светом великомученику Георгију, коју је осветио епископ горњокарловачки Данило Љуботина. Капела је подигнута на терену који је 1716. купио Антонио Мегено као представник Грка.

Извор: Епархија Горњокарловачка