ХРАМОВНА СЛАВА У ЛИТИЈИ
16/10/2017
ВЕЛИКА ПРОСЛАВА У ХРАМУ СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА У РИЈЕЦИ
17/10/2017

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ПО
СВЕТИЊАМА ВОЈВОДИНЕ

По благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија, група поклоника из Загреба у пратњи свога пароха, презвитера Богољуба Остојића, посетила је неколико светиња на подручју српске покрајине Војводине.

У петак, 13. октобра, уз молитву и осмехе на лицу кренули су пут манастира Бођана, посвећеног Ваведењу Пресвете Богородице, где их је после шесточасовног путовања дочекало манастирско братство на челу са настојатељом, оцем Захаријом. Уз традиционално манастирско гостољубље, поклоници су имали прилику да се помоле у манастирском храму и призову молитвено покровитељство Пресвете Дјеве чија чудотворна икона вековима обитава у овој светињи. После Бођана поклоници су кренули у Нови Сад, познат и као српска Атина, где су обишли три старе новосадске цркве: Саборну цркву светог великомученика Георгија, Цркву Успења Пресвете Богородице и Николајевску цркву. Свуда су били лепо дочекани и уз очинску реч и поуку новосадских свештеника протопрезвитера Жељка Латиновића и презвитера Горана Димића испраћени у село Ковиљ и тамошњи манастир Светих Архангела. Ковиљски манастир је био централно место овог ходочашћа и место у коме су се наши поклоници посебно осећали због чињенице да је у њему скоро 25 година провео наш Митрополит Порфирије.

Сутрадан, 14. октобра, на празник Покрова Пресвете Богородице, сабрани у манастирској капели посвећеној светогорским светитељаима, православни Загрепчани су имали несвакидашње духовно искуство да буду део литургијског сабрања манастирског братства и да се надахну духом Свете Горе којим манастир Ковиљ дише више од четврт века. Примивши Јело и Пиће вечнога живота, Тело и Крв Господњу, а потом и окусивши гостопримство ковиљских монаха, наши поклоници су се упутили на Фрушку Гору у посету тамошњим светињама. Ново Хопово, Гргетег и Крушедол, бисери фрушкогорске свете горе, дочекали су их окупани топлим јесењим сунцем и веселим бојама али и духовном атмосфером својственом фрушкогорским манастирима. Поклоњење моштима светог Теодора Тирона (Ново Хопово), светих Бранковића (Крушедол) и топле речи добродошлице зачињене кратким историјатом сваке од посећених светиња биле су више него довољне да овај дан учине незаборавним. На крају дана посећени су Сремски Карловци, више од два века центар духовности и културе пречански Срба, где су поклоници уживали у лепотама Саборне цркве, Патријаршијског двора, богословија али и самог средишта града, прећени топлим и мудрим речима протојереја Јована Милановића, нашег домаћина.

Последњи дан путовања започео је литургијским сабрањем у манастиру Ковиљу. После пригодног послужења и опраштања са братством, поклоници су се запутили у Шумадију, тачније на Опленац, где се налази велелепна задужбина краља Петра Првог Карађорђевића, посвећена светом великомученику Георгију Победоносцу. Тешко је речима описати красоту овога благословеног дома Господњег као и предео који га окружује, прошаран шумом и краљевим виноградима. Још је теже појмити сву турбулентност историје Србије и касније Југославије, која се прелама кроз личности породице Карађорђевић, чији земни остаци почивају у крипти храма.

Благодарни Богу и светима Његовим, обогаћени непроцењивим духовним даровима, вратише се наши поклоници у Вечерњим сатима у Загреб са жељом да се оваква путовања и убудуће наставе.