Владика Сава: Христос се радује превазилажењу проблема
24/10/2021
Наши животи да буду проткани подвигом
29/10/2021

Угледајмо се на Свету Петку

Слава манастира Свете Петке у Загребу

Постећи, праштајући, молећи се и причешћујући прослављамо не само светитеље и Бога, него и себе саме, рекао је отац Венијамин

 

У сриједу, 14/27. октобра прослављена је слава манастира Преподобне Петке – Параскеве у Загребу. Свету литургију у капели Светог Саве служили су протосинђел Венијамин (Ковачић), сабрат манастира, и јереј Ђорђе Филиповић. Они су прије отпуста богослужења извршили и чин освећења славских дарова. На Литургији је учествовало педесетак вјерника за које је манастирско братство припремило славско послужење.

У Царству небеском су сви они који су спашени, али и сви ми који се спасавамо

У бесједи, по завршетку Божанствене литургије, отац Венијамин је подсјетио окупљене да постоје хришћанске заједнице које не признају светитеље, нити им се моле, јер сматрају да једино Господ прима молитве и да се само Њему треба молитвено обраћати. Казао је, међутим, да искуство и предање Православне цркве произилазе из литургијског доживљаја свијета и Бога. ”Литургија је спој историје и будућег века који долази. Она је икона Царства небеског овде на земљи. У том Царству су сви они који су спашени, али и сви ми који се спасавамо. Зато се светима молимо и спомињемо дан када су се представили из овога света и прешли у вечни и блажени живот”, рекао је.

Отац Венијамин је истакао да хришћани треба да се угледају на живот светитеља, на њихову вјеру и подвиг. ”Света Петка се дуги низ година подвизавала у палестинској пустињи у крајњој оскудици, у молитви и посту. Од нас се не тражи да идемо у пустињу, али треба да се, колико можемо, угледамо на њу и друге светитеље, да држимо постове које је Црква прописала, да се причешћујемо, да праштамо једни другима, да се молимо једни за друге. Чинећи тако, ми ћемо на најбољи начин прославити не само светитеље и Бога, него и себе саме”, казао је отац Венијамин.

Свети Доситеј загребачки: ”Кад год сам се помолио светој Петки, увек је помогла”

Манастир свете Петке налази се на имању које је загребачкој црквеној општини завјештао Ђуро Авировић (+1890), црквени одборник и добротвор. Освештао га је 1936. године свети Доситеј, први митрополит загребачки, а у њему су у почетку живјеле монахиње, Рускиње и Српкиње. Убрзо по оснивању, у манастиру су дом пронашла сирочад о којој се митрополит лично старао, док је, за вријеме Другог светског рата, у тој светињи живјело седам српских дјевојчица, спасених из логора смрти.

Подсјећамо и на ријечи које је свети Доситеј изговорио 1938. године, на Литургији на дан спомена Преподобне Параскеве: ”Кад год сам се помолио у своме и свога народа тешком животу светој Петки, увек нам је помогла. Тако и ви, браћо и сестре, децо моја духовна, радите свагда у своме животу молећи се и заветујући светој Петки у својим тешким приликама, па ћете сигурно код ње наћи помоћ. Она ће дати здравље, срећу, мира, радости и задовољства нашој отаџбини и вама.“