Угледајмо се на Свету Петку
27/10/2021
Човјек је увијек чезнуо за вјечношћу
14/11/2021

Наши животи да буду проткани подвигом

Храмовна слава у Сиску

Поред оца Веселина, сисачког пароха, Литургију у обновљеном храму Свете Петке служио је и отац Данијел из Новог Места.

У Сиску је, у сриједу 14/27. октобра, молитвено прослављена храмовна слава – преподобна Параскева – Петка. Свету Литургију служио је парох из Новог Места у Словенији Данијел Николић, а саслуживао му је домаћин, сисачки парох Веселин Ристић.

Поред православних вјерника који су узели учешће у евхаристијском слављу, Литургији је присуствовала и градоначелница Града Сиска, Кристина Икић Баничек.

У литургијској бесједи отац Данијел говорио је о прочитаном одломку јеванђеља, који говори о мудрим и лудим дјевојкама. Казао је да опредјељење преподобне Параскеве за Христа и њен подвиг треба да буду примјер свим хришћанима, а не само монасима. Истакао је да ”подвиг за хришћане треба да буде начин живљења”, али и да форма самог подвига зависи од амбијента и времена у ком неко живи и подвизава се. ”Подвигом треба да буде проткан сваки тренутак наших живота”, рекао је.

По отпусту Литургије благословени су славски дарови, које су припремили кумови славе Милан и Катица Стојаковић.

Подсјећамо да је храм свете Петке тешко оштећен у земљотресима који су погодили Сисак и Банију 28. и 29. децембра 2020. године. Након три мјесеца интензивних грађевинских радова храм је у потпуности обновљен.