SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
09/02/2016
SVETI SAVA SVEČANO PROSLAVLJEN U ZAGREBU
10/02/2016

SVETA LITURGIJA
U SABORNOM HRAMU
U ZAGREBU

U nedelju 35. po Duhovima Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu.

Mitropolitu Porfiriju su saluživali arhimandrit Danilo ( Ljubotina ), jeromonah Dionisije iz manastira Kovilj i sveštenoslužitelji Sabornog hrama sa vjernim narodom zagrebačke parohije.

Oslanjajući se na tekst pročitanog jevanđelja, u besjedi okupljenom sabranju, Mitropolit je pojasnio razliku između prave vjere u Živoga Boga, vjere u Hrista i religije.

- Odmah da kažemo da vera u Živoga Boga znači u potpunosti predavanje sebe Bogu, prepuštanje sebe Bogu i prihvatanje svega onoga što nam od Boga dolazi. Bez obzira da li nam se to u datom momentu čini povoljnim i lakim ili nam se čini teškim i svojevrsnim iskušenjem, rekao je mitropolit Porfirije, a potom objasnio da je religija spoljašnje ispunjavanje nekakvih religijskih pravila i život po njima.

- Spoljašnje koje nema neke dublje veze sa unutarnjim životom čoveka, sa srcem. Vera je spoznaja da čitav naš život zavisi od Boga i da sve sa Njim dovodimo u vezu, a religija je raspolućenost čovekovog organizma.

Govoreći o ljudskoj kreativnosti i vještinama pri stvaranju materijalnih vrijednosti Mitropolit je istakao da i one moraju da nose na sebi duhovni pečat i pečat naše vjere. Tako one postaju uzdarje i odgovor Bogu na sve ono što je On nama dao.

- Neka bi Gospod dao da mi uvek radimo i gradimo punom svojom snagom i da stičemo imetak, ali da uvek, pre toga, budemo svesni da ćemo imati onoliko koliko Bog blagoslovi. To što je On blagoslovio to je sigurno i najbolje i najoptimalnije za naš život u veri i ljubavi. Neka bi Bog dao da On, Spasitelj naš Isus Hristos, bude prvi i poslednji u našem životu, naglasio je Mitropolit na završetku besjede.

Vjernici su se nakon Liturgije oko Mitropolita sabrali u Muzeju Srpske pravoslavne crkve.