САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
09/02/2016
СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ
10/02/2016

СВЕТА ЛИТУРГИЈА
У САБОРНОМ ХРАМУ
У ЗАГРЕБУ

У недељу 35. по Духовима Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије служио је Свету архијерејску Литургију у Светопреображенском храму у Загребу.

Митрополиту Порфирију су салуживали архимандрит Данило ( Љуботина ), јеромонах Дионисије из манастира Ковиљ и свештенослужитељи Саборног храма са вјерним народом загребачке парохије.

Ослањајући се на текст прочитаног јеванђеља, у бесједи окупљеном сабрању, Митрополит је појаснио разлику између праве вјере у Живога Бога, вјере у Христа и религије.

- Одмах да кажемо да вера у Живога Бога значи у потпуности предавање себе Богу, препуштање себе Богу и прихватање свега онога што нам од Бога долази. Без обзира да ли нам се то у датом моменту чини повољним и лаким или нам се чини тешким и својеврсним искушењем, рекао је митрополит Порфирије, а потом објаснио да је религија спољашње испуњавање некаквих религијских правила и живот по њима.

- Спољашње које нема неке дубље везе са унутарњим животом човека, са срцем. Вера је спознаја да читав наш живот зависи од Бога и да све са Њим доводимо у везу, а религија је располућеност човековог организма.

Говорећи о људској креативности и вјештинама при стварању материјалних вриједности Митрополит је истакао да и оне морају да носе на себи духовни печат и печат наше вјере. Тако оне постају уздарје и одговор Богу на све оно што је Он нама дао.

- Нека би Господ дао да ми увек радимо и градимо пуном својом снагом и да стичемо иметак, али да увек, пре тога, будемо свесни да ћемо имати онолико колико Бог благослови. То што је Он благословио то је сигурно и најбоље и најоптималније за наш живот у вери и љубави. Нека би Бог дао да Он, Спаситељ наш Исус Христос, буде први и последњи у нашем животу, нагласио је Митрополит на завршетку бесједе.

Вјерници су се након Литургије око Митрополита сабрали у Музеју Српске православне цркве.