СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА И ЕКУМЕНСКИ СУСРЕТ У МУРСКОЈ СОБОТИ
05/02/2016
СВЕТА ЛИТУРГИЈАУ САБОРНОМ ХРАМУ У ЗАГРЕБУ
09/02/2016

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом актуелних напада на Српску Православну Цркву

Поводом медијских напада појединаца и удружења на Српску Православну Цркву, њено свештенство и верни народ у Хрватској осећам обавезу да изјавим следеће:

Повод, али не мотив и узрок, за бруталне, последњих година незапамћене нападе и позиве на линч Српске Православне Цркве и српског народа у Хрватској, пронађен је у видео-снимку насталом пре више година, током моје посете верницима у Чикагу, где као гост нисам био у прилици да утичем на све околности. Због свих оних који су се на било који начин осетили погођеним или увређеним, нарочито после злоупотребе и манипулације садржајем тог снимка од неких медија, изражавам своје искрено и дубоко људско жаљење.

Осећање дубоке туге и жаљења изазивају и они, који свесно или несвесно, ових дана доприносе изливу нетрпељивости према српском народу, као и продубљивању јаза између Хрвата и Срба који су неминовно упућени једни на друге.

Свакоме ко прати мој рад и јавно деловање, не само од доласка у Хрватску, него у последње три деценије, јасно је да оно што ми се тенденциозним тумачењем тог снимка приписује не изражава становишта и вредности за које се залажем. Једноставно, у међуљудским и у међунационалним односима, држим се Христових речи: „Све што хоћете да чине вама људи, тако чините и ви њима“. То је начело по којем живим и делам, а другог програма и идеологије изван Христа и Његовог јеванђеља немам!

Напомињем да ме овакви напади нису изненадили, јер сам по доласку у Загреб, у првој беседи, рекао да, на обе стране, постоје и такви који ће бацати камење на оне који граде мостове између људи и између народа. Протагонисти мржње и нетрпељивости ме неће поколебати, него подстаћи да у своме срцу још више негујем љубав Христову и према њима, јер знам да Бог, који је за вечност створио све нас, то од мене очекује.

На такво поступање ме поготово обавезују многобројни појединци и удружења који су показали одлучност да, упркос оркестрираним, вербално суровим нападима, јавно и приватно упуте изразе солидарности, охрабрења и подршке Српској Православној Цркви, православним верницима у Хрватској и мени лично. Они ми уливају оптимизам да, с надом у Бога, са још више снаге наставим да градим мостове мира, сарадње, међусобног поштовања и љубави између хрватског и српског народа, као и Православне Цркве и Католичке Цркве, будући да смо чланови исте хришћанске породице који верују у исто Јеванђеље Христово. Њима, који по мом схватању и уверењу представљају већинску Хрватску утемељену у Христовом учењу и етосу, упућујем изразе најдубље захвалности.

Речи Христове: „Добро чините онима који вас мрзе, и молите се Богу за оне који вас вређају“ нас обавезују да на говор мржње узвратимо љубављу! Стога православне вернике, и овом приликом, поздрављам речима Светог апостола Павла: „Стојте дакле чврсто у слободи којом нас Христос ослободи. Нека ваша вера кроз љубав дела, љубављу служите један другоме“.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије