СВЕТА ЛИТУРГИЈАУ САБОРНОМ ХРАМУ У ЗАГРЕБУ
09/02/2016
ЕПИСКОП БАЧКИ ИРИНЕЈ О СУСРЕТУ ПОГЛАВАРА У ХАВАНИ: ЗА ДОБРО БУДУЋНОСТИ ХРИШЋАНСТВА!
12/02/2016

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО
ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ

Светом архијерејском Литургијом, у капели при Српској православној општој гимназији у Загребу, којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије прослављен је Свети Сава, први Архиепископ и просвјетитељ српски.

Митрополиту Порфирију су саслуживали протосинђел Венијамин, јеромонах Дионисије из манастира Ковиљ, и ђакон Бранимир Јокић. Појањем су одговарали јеромонах Никон, јереј Михајло Жикић и брат Драгољуб Гарић. Литургији су присуствовали вјерници загребачке парохије, ученици и наставници Српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић. Током богослужења, Митрополит је са ученицима и наставницима пресјекао славски колач, а потом у бесједи говорио о Светом Сави који се најприје учио ономе што је најважније, а то је закон Божији.

- Научивши се у том закону задобио је просвећен ум и добио просвећено срце и могао да има истинска и права знања која су неопходна за аутентичан и прави живот, рекао је Митрополит и нагласио да, иако је Свети Сава много тога први урадио и покренуо у нашем роду, његов суштински и највећи допринос је то што је био свет, а из те светости све остало у његовом животу извире. Ми га имамо као патрона, али треба да се, колико је могуће, и угледамо на њега и његов живот.

Прослава је настављена у свечаној дворани Духовног центра Светосавском приредбом Завичај – музика ријечи који су припремили ученици Гимназије. Сала је била премала да прими све госте који су и ове године жељели да виде ученички труд, креативност и маштовитост. Светосавску химну је отпјевао ђачки хор, а драге узванике и госте поздравио је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије, и уз митрополита Порфирија издвојио изасланицу предсједника Србије Станиславу Пак Станковић, изасланицу градоначелника Града Загреба Катарину Милковић, амбасадорку Републике Србије Миру Николић са сарадницима, војне аташее Србије, Русије и Аустрије у Хрватској, предсједника Српског народног вијећа Милорада Пуповца, предсједника СКД Просвјета Чедомира Вишњића, Наду Зидар Богади из Министарства знаности, образовања и спорта, Славка Којића, директора градског уреда за финансије, универзитетске професоре у Загребу: Душана Маринковића, Ђуру Медића, Наталију Видмаровић и Милана Матијевића, директоре и васпитаче загребачких школа и ученичких домова, родитеље ученика.

О лику и дјелу Светог Саве говорио је Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије, предсједник Школског одбора.

Данас славимо светитеља који је родоначелник духовности у Срба, који је једном за свагда на вододелници историје одредио ток и правац начина постојања српског народа. То су хришћански етос и православна вера, рекао је Митрополит и нагласио да је величина Светог Саве изнад свега у томе што је он човек који је у апсолутном смислу те речи остварио јеванђеље Христово и највећу заповест о љубави.

- Читавим својим бићем Свети Сава је волио Бога, а исто тако и сваког другог човека. Те две координате су одредиле свеукупно његово деловање на свим другим пољима. Као светитељ и човек љубави Свети Сава јесте највећи међу Србима, али је и универзалан човек који је отворен у односу на све друге људе и као светитељ припада читавом свету.

Присутне су поздравили изасланица предсједника Србије Станислава Пак Станковић, изасланица градоначелника Града Загреба Катарина Милковић и Нада Зидар Богади, а амбасадорка Србије је уручила два Тесла таблет уређаја најбољим ученицима Школе.

Потом је услиједило оно најљепше – интересантан и сјајно увјежбан програм гимназијалаца који је изазвао одушевљење присутних и гласне аплаузе. Путописи кроз Далмацију Милоша Црњанског и текстови о завичају Исидоре Секулић у сјајној интерпретацији ученица Милице Н. и Јерине С. приуштили су публици прави ужитак. Сличан доживљај је приуштила Ујевићева антологијска пјесма Одлазак, коју је у ноте ставио и отпјевао Арсен Дедић, а извео је ученик Раде М. Драмска и фолклорна секција извели су Личко коло и Моравац, као и осмишљену кореографију познатог мјузикла Бриљантин.

Прослава Дана Школе настављена је дружењем и пригодним славским послужењем.

Свечано је било и у Саборном храму Преображења Господњег, на загребачком Цвјетном тргу гдје је Литургију служио архимандрит Данило (Љуботина), протојереј-ставрофор Марко Ногић, протонамјесник Богољуб Остојић и ђакони Драган и Зоран Радић. Светосавске рецитације и програм са дјецом предшколског и основношколског узраста увјежбао је вјероучитељ Милан Васиљевић.

У послијеподневним сатима митрополит Порфирије је са архимандритом Данилом пресјекао славски колач у просторијама СКД Просвјета у Загребу гдје је домаћин био г. Чедомир Вишњић и гдје је отворена пригодна изложба Стара и заборављена књига Срба у Хрватској.