Sveti Jovan pozivao ljude da se iznutra preobražavaju
12/09/2020
Milorad Dodik posjetio Eparhiju zagrebačko-ljubljansku
16/09/2020

Osvećena kapela
svetih novomučenika Jasenovačkih

Nezlobivost jasenovačkih žrtava uporediva je sa nezlobivošću starozavjetnih praotaca, rekao je jedan od osmorice arhijereja okupljenih u manastiru u Jasenovcu.

U nedjelju, 31. avgusta/13. septembra 2020. godine, kada Pravoslavna Crkva proslavlja Sabor srpskih Svetitelja i spomen mučenika Jasenovačkih, u manastiru Rođenja svetog Jovana Krstitelja, u Jasenovcu, u Eparhiji pakračko-slavonskoj, osvećena je kapela Svetih novomučenika Jasenovačkih. Činom osvećenja paraklisa (kapele) i Božanstvenom Liturgijom načalstvovao je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije. Sasluživala su preosvećena gospoda Episkopi pakračko-slavonski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije, diseldorfski i sve Njemačke Grigorije, istočnoamerički Irinej, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije i umirovljeni zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, kao i sveštenstvo iz više eparhija.

Poslije jevanđelskog čitanja besjedio je Episkop Grigorije. On je govorio o važnosti pamćenja, ali i opasnosti zlopamćenja:

-Pamćenje je krajeugaoni kamen na kome se zasniva naš hrišćanski identitet, a to je podjednako pamćenje onoga što je bilo i onoga što tek treba da bude. 

Pamćenje ne može biti smisleno, ako se sjećamo samo nekoga ko je nekada postojao i više ga nema, a ne sjećamo ga se kao nekoga ko će biti. Zato pamćenje ne može biti punoznačno, ako samo danas pamtimo, a već sutra ćemo zaboraviti. Pamćenje ima punoću samo ukoliko se ukorijeni i zasadi u vječnosti u kojoj nema smrti, bola i žalosti, u kojoj ništa ne vene.

Zato uznosimo imena mučenika u službu Božiju, jer žarko želimo da se njihov spomen i njihovo ime zauvijek nastane u vječnom Božijem pamćenju. Njihovo i svoje postojanje ćemo osigurati samo ako budemo zapisani u knjizi života vječnoga. 

Druga strana pamćenja nije samo zaborav već nešto mnogo zlokobnije – zlopamćenje. Pamtiti znači s ljubavlju se sjećati postradalih. Pamtiti znači sačuvati imena mučenika od zaborava. Pamćenje znači ne dozvoliti da se zločin ikada više negdje ponovi. A zlopamtiti, pak, znači gajiti mržnju u svom srcu prema ubicama. Zlopamtiti znači željeti zlo krvnicima, na zlo uzvraćati zlom koje truje naše duše silnije od najljućeg otrova. Zlopamtiti, na koncu, znači žudjeti za osvetom i za tuđom smrću.

Po zaamvonoj molitvi crkvenom sabranju obratio se domaćin, Episkop Jovan, koji je pozdravio prisutne arhijereje, goste i sabrani narod. Vladika je rekao da su se u Jasenovcu okupili Episkopi sa raznih strana zemljinog šara da osvete crkvu, kao što su u vrijeme kada se osveštavao Hram Groba Gospodnjega, arhijereji sa Sabora iz Tira brodovima došli u Jerusalim, kako bi osvetili prvi od hramova Crkve Božije.

 

Nakon obraćanja domaćina osvećene su spomen-ploče trgovcu Mihailu Blagojeviću, predsjedniku pakračke Crkvene Opštine, ubijenom u Jasenovcu i nedavno upokojenom istoričaru Žarku Vidoviću, koji je preživeo zatočeništvo u jasenovačkom logoru.

Poslije otpusta Liturgije, vjernici su se okupili na Jasenovačkom spomen-području, gdje je Episkop Andrej, na jednoj od humki, savršio čin blagosiljanja slavskog žita i kolača. Vladika Andrej se obratio okupljenima nazvavši jasenovačko stratište svojevrsnom apokalipsom. Rekao je da je narod koji je stradao u Jasenovcu stradao goloruk i bio u nemogućnosti da se brani.

Vladika je dodao da ti ljudi nisu išli u smrt, jer su nosili nekakvo zlo. Naprotiv, nosili su u sebi vjeru i zavjet svojih porodica i svojih predaka. Uporedio je nezlobivost jasenovačkih žrtava sa nezlobivošću starozavjetnih patrijaraha i praotaca: Avraama, Isaaka, Jakova i Josifa.

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

NAPOMENA UREDNIŠTVA: U izvornom obliku ove vijesti naslovljene ”Osvećen prvi hram posvećen Jasenovačkim novomučenicima ” (nedjelja, 13.9.2020), stajalo je da je kapela u sklopu manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu ”Prvi hram na svijetu posvećen” Jasenovačkim novomučenicima. Propustili smo navesti da je u Sokolovićima (Mitropolija dabrobosanska), 8. septembra 2019. osvećena crkva svetih mučenika Jasenovačkih. Izvinjavamo se zbog tog previda.