Новомученици: Полиперспектива VI
11/09/2020
Освећена капела светих новомученика Јасеновачких
13/09/2020

Свети Јован позивао људе
да се изнутра преображавају

На Усековање Светог Јована Крститеља, 29. августа/11. септембра, Митрополит Порфирије служио је Божанствену литургију у загребачком храму Преображења Господњег.

 

После отпуста, Владика је беседио о личности светог Претече:

Он је позвао људски род на најрадикалнију могућу револуцију. На револуцију која се тиче сваког од нас појединачно и која треба да се деси у нашим срцима. Ма колико ми споља мењали услове живота, ма колико мењали свет, развијали га у технолошком смислу, уколико изнутра не доживимо преображај, промашене су те спољашње промене, јер ми људи остајемо исти.

Говорећи о позиву Светог Јована Крститеља на покајање, рекао је да је Он позивао на истинску веру, али је, истовремено, својим животом показао да је истински живот увек сведочење. Сведочење значи показивање онога што је истинско, аутентично, али је истовремено и страдање. У личности Јована Крститеља то се у пуноћи показало. Своје сведочење он је запечатио страдањем.

Свети Јован позвао је све људе да се изнутра преображавају. Позвао их је да се вежбају у добру, тако што се боре против зла, против греха. Позвао је на ту промену, повезујући Царство Небеско са том променом. На тај начин, показао је да Царство Небеско није апстрактна и далека ствар, није нешто што ће ко зна када доћи. Царство Небеско, иако ће у пуноћи доћи у будућности, почиње овде и сада.