МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ ПОЗДРАВИО УЧЕНИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ
08/09/2020
Свети Јован позивао људе да се изнутра преображавају
12/09/2020

Новомученици: Полиперспектива VI

У склопу дана светих новомученика јасеновачких, које већ седми пут заредом организује Епархија славонска, и ове године је у Загребу, са благословом Митрополита Порфирија, одржан научни скуп посвећен мученицима који су веру посведочили током најтежих година 20. века.

 

Од завршетка Другог светског рата и пробоја последњих јасеновачких логораша, прошло је 75 година. У том знаку се одвијао традиционални једнодневни симпосион под насловом ”Новомученици: Полиперспектива VI”. Симпосион је, у четвртак 10. септембра 2020. године, у свечаној сали гимназије ”Кантакузина Катарина Бранковић”, отворио Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски господин Јован.

Владика Јован подсетио је на континуитет скупа, али и на међународну репутацију коју стиче:

Ми смо у протеклих седам година за овом катедром имали прилику да видимо врхунске стручњаке који се баве овом укрштеном темом теологије и историје, од Ефраима Зурофа, директора центра Симона Визентала у Јерусалиму, преко Његове свесветости Патријарха Цариградског господина Вартоломеја, до стручњака Јад Вашема, као што је Stephanie McMahon-Kaye.

Наша идеја је да сагледамо како разне традиције по свету виде себе као мученике и како себе дефинишу. Гост нам је био и Јерменин, архимандрит Григорије, а овде су говорили и Владика Атанасије (Јевтић), који се код нас први бавио овом темом, Митрополит Амфилохије, др Кирил Феферман, са универзитета Ариел из Израела, и многи многи други.“

Друга компонента овог симпосиона је искључиво историјска. Проблем настаје кад долази до теологизације, до теолошког промишљања страдања. Често они који га промишљају не познају основне историјске факте.“ рекао је владика Јован.

Након уводног обраћања организатора симпосиона, у наставку су говорили умировљени Владика захумско-херцеговачки господин Атанасије, господин Борис Радаковић из Приједора, др Немања Девић и монах Павле Кондић. Владика Јован водио је получасовни јавни разговор са сликаром Борисом Буђаном, док су господа Богдан Шпањевић и Дарко Николић представили пројекат Виртуелни пројекат Јасеновац.

Дани светих јасеновачких новомученика, који се прослављају ове седмице у Славонској епархији, завршавају се у недељу 13. септембра. Тада ће бити служена Божанствена архијерејска литургија у Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и биће освећена ”зимска” црква. Она бити посвећена сведоцима вере који су засијали у Јасеновцу током Другог светског рата.