ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ОБРАЗАЦ САВРШЕНЕ ЉУБАВИ И СМИРЕЊА
28/08/2020
Новомученици: Полиперспектива VI
11/09/2020

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ ПОЗДРАВИО
УЧЕНИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ

Уобичајени молебан пред почетак школске године у Православној гимназији, који се традиционално служи друге недеље у септембру, ове године замењен је благословом ђака у учионицама.

 

Другог дана школске 2020/21. године, 8. септембра, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, посетио је Српску православну гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу. Због епидемиолошких мера Митрополит је посетио сваки разред посебно. Ученицима и наставном особљу пожелео је успех, и благословио њихов рад.

Обраћајући се ученицима, владика Порфирије је истакао важност труда и стицања радних навика. Указао је и на важност солидарности и братских односа међу ученицима:

У школи се највише цени труд. Није довољно да се ослањате на способности и таленте које имате. Потребно ја стичете радне навике и трудите се. Кроз труд, ваши таленти ће се развијати и постићи свој максимум. Црква, као оснивач школе, и наставно особље, ту су да вам обезбеде могућности, да оно што је најбоље у вама донесе најбољи резултат.

Поред труда да научите оно што вам се предаје, потребно је и да се трудите да међу собом имате добре односе. То је, можда, за нијансу и важније од знања која ћете стећи. Не будите љубоморни ако је неко бољи. Ако вам се и јави помисао љубоморе, нека она у вама подстакне ревност и нека буде подстицај да и ви будете бољи, рекао је. Позвао је ђаке да помажу једни другима и да буду међу собом солидарни.

Заједно са Митрополитом, школу је посетио и Епископ далматински господин Никодим. Од 64 ученика, колико ове године похађа школу, 9 гимназијалаца долази са подручја Далматинске епархије. Владика Никодим је, будући активно укључен у просвету, васпитање и образовање младих богослова у манастиру Крка, показао интересовање за живот ученика, за одгојно-образовни процес у целини, али и за мере за спречавање ширења Ковида 19, којих се у Гимназији придржавају.