Освећена капела светих новомученика Јасеновачких
13/09/2020
Митрополит у Вариводама: Помен жртвама је опомена
28/09/2020

Милорад Додик посјетио Епархију загребачко-љубљанску

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЋЕ ПОМОЋИ ОБНОВУ САБОРНЕ ЦРКВЕ У ЗАГРЕБУ СА 100 000 ЕВРА

На почетку посјете Загребу, у сриједу 16. септембра 2020. године, српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик посјетио је Митрополију загребачко-љубљанску.

Господина Додика је дочекао Митрополит Порфирије. Услиједила је посјета Српској православној општој гимназији Кантакузина Катарина Бранковић. На састанку у Духовном центру разговарало се о стању Српске Православне Цркве и српске заједнице у Хрватској, као и о обнови Саборног храма у Загребу који је пострадао у земљотресима 22. марта ове године.

У изјави након састанка Митрополит је рекао да су љубав и разумијевање важнији од свега. „Гледали смо шта је то што треба да чинимо да бисмо остали то што јесмо, а још даље да бисмо узрастали у ономе што јесмо, притом, водећи рачуна увек о поштовању вредности свих других“, изјавио је Митрополит.

Члан Предсједништва БиХ скренуо је пажњу на важност Гимназије која је одшколовала неколико генерација ђака, добрих људи, који настављају да се даље школују како би постали прави стручњаци.

Додик је изјавио да ће Република Српска помоћи обнову Саборне цркве у Загребу са 100.000 евра и да је Црква веома важна за одржавање српског идентитета, како у Републици Хрватској, тако и било гдје у свијету.