Милорад Додик посјетио Епархију загребачко-љубљанску
16/09/2020
Уснуо у Господу прота Петар Олујић
08/10/2020

Митрополит у Вариводама:
Помен жртвама је опомена

На комеморацији, на којој су говорили и хрватски Премијер и председник СНВ-а, Владика Порфирије је исказао уверење да се жртве злочина моле за то да тражимо опроштај једни од других и да праштамо једни другима.

 

У понедељак, 28. септембра, у Вариводама, где је пре 25 година извршен тежак злочин и где је, готово два месеца након војне операције Олуја, убијено девет, махом старијих становника тог села надомак Кистања, служен је парастос и одржана је комеморација. Заупокојену службу пострадалима служили су Митрополит загребачко-љубљански Порфирије и Епископ далматински Никодим са свештенством обе епархије.

По завршетку парастоса, Митрополит је помен невиним жртвама, назвао опоменом за све људе. Злочин у Вариводама назвао је беспризорним злом којим је поражено људско достојанство. Према његовим речима, у Вариводама, као и на свим сличним местима, обузима нас стид и обливају нас сузе. ”На овом месту помаже искључиво молитва, независно од тога ко је са које стране био”, рекао је Владика Порфирије.

”Измислили су људи рат, убијања, да би победили зло, а то је произвело само пораз до пораза, јер су утемељили свој живот на подели МиОни”.  Рекао је да су сви људи једно, а да разлике постоје да бисмо стварали хармонију, да бисмо били заједница. Митрополит је истакао да ”ако хоћемо да превазиђемо зло, не треба да му дајемо оруђе. Свака наша мржња, егоизам и искључивост оруђе је у рукама зла.”

Владика је изразио уверење да се пострадали моле да се не питамо ко је први почео, ко је кога више повредио, него да нам циљ буде да будемо човек и да са разликама које носимо у себи успостављамо и изграђујемо хармонију. ”Сигуран сам да се жртве моле за то да свако у себи искорењује зло и страст себичности, како бисмо уместо Ми и Они сви постали Ми. Сигуран сам да се моле за то да тражимо опроштај једни од других, да праштамо једни другима, јер то је сигуран пут у победу. То је већ сада и овде победа. Оно што се овде десило нека буде опомена нама и читавом свету који чезне не за сукобима него за миром, љубављу, за међусобним разумевањем, хармонијом и заједницом, за оним да сваки човек може бити Ја и да Ја постаје тек онда када је са свима Ми”.

Парастосу и полагању венаца су присуствовали председник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић, изасланик председника РХ Александар Толнауер, изасланик председника хрватског Сабора Крунослав Катичић, потпредседник Владе Борис Милошевић, министар Иван Маленица, изасланик председника Србије Веран Матић, председник СНВ-а и СДСС-а Милорад Пуповац, шибенско-кнински жупан Горан Паук, градоначелник Книна Марко Јелић, представници дипломатског кора и бројних удружења.

Господин Пуповац је говорио о томе шта је заједничко за све жртве из Варивода, али и за друге жртве пострадале након Олује. За све невине жртве, којих је само у кистањском крају било 57, заједничко је то да су остале у својим кућама, у свом завичају и својој земљи. Заједничко им је било и то што су остали у уверењу да им се ништа лоше ни од кога неће догодити, јер ни сами нису никоме ништа нажао учинили. Према Пуповцу, жртвама је заједничко и то што њихове убице или нису тражене, или им није било суђено.

Са друге стране, истакао је да су злочини почињени и над бројним Хрватима. ”Злочини почињени према припадницима хрватског народа злочини су према којима треба имати исти степен саосећања”. Низ гестова представника власти и српских институција у Хрватској током протекла два месеца, назвао је национално одговорним и политички храбрим. Додао је да је неопходно да се сви сећају својих страдалих, било свако за себе, било заједно.

Премијер Пленковић је рекао да се злочини почињени након Олује не могу никако оправдати. ”Сваки је такав чин болан за све обитељи и ружан ожиљак на лицу домовинског рата. Желимо послати поруку помирења и наде у изградњу заједничке будућности свих хрватских грађана. То не значи заборавити шта се догодило у рату, већ смоћи снаге и признати да су почињени злочини на српским цивилима који се нису смели догодити”, истакао је.