Mi smo jedini u tvorevini koji narušavaju božanski poredak
05/12/2021
O. Nikolaj Balašov služio pomen na Mirogoju
12/12/2021

Slava manastira Lepavine

Episkop marčanski Sava bogosluži u Lepavini

Vavedenje je momenat od kog Presveta Bogorodica vodi svoj život tako da on postaje priprema za događaj Ovaploćenja, kazao je vladika Sava u Lepavini

 

Na dan manastirske slave – Vavedenje Presvete Bogorodice 21. novembra/4. decembra, u Lepavini je Svetu liturgiju služio Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog. Vladici je sasluživalo manastirsko bratstvo i sveštenstvo Eparhije zagrebačko-ljubljanske. U crkvi čija je gradnja završena 1745. godine sabrali su se vjerni iz okolnih mjesta, ali i susjednih država.

Episkop marčanski besjedio je nakon pročitanog jevanđelja. Kazao je da su Joakim i Ana, roditelji Presvete Bogorodice, djevojčicu Mariju, kada je napunila tri godine, doveli u Jerusalimski hram i odlučili da je u potpunosti posvete Gospodu. ”Tadašnji prvosveštenik uvodi je u najsvetiji dio Hrama, u Svetinju nad svetinjama, tamo gdje je prvosveštenik ulazio jedamput godišnje”, rekao je vladika i istakao da je taj događaj praslika Ovaploćenja Hristovog jer je prvosvešteniku Zahariji bilo otkriveno da dočekuje onu koja će kasnije u svoju utrobu smjestiti nesmjestivog Boga.

Bogomajka svakog ko joj sa vjerom pristupa grli majčinskim zagrljajem

”Praznik Vavedenja je praznik uvođenja u period božićnih praznika i radosti”, kazao je vladika Sava i istakao vezu uvođenja Bogorodice u Hram sa Rođenjem Hristovim. ”Vavedenje je momenat od kog Presveta Bogorodica vodi svoj život tako da on postaje priprema za događaj Ovaploćenja”, rekao je.

Vladika je istakao da je Vavednjem Presvete Bogorodice počela propovijed spasenja čovjekovog. Vavedenje najavljuje dolazak spasenja i objavljuje da nismo ostavljeni da propadnemo, nego da nam se otvaraju vrata vječnog života koji nam je obećan i ka kome stremimo.

”Došli smo da se pomolimo i poklonimo pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice Lepavinske, pred likom Bogomajke koja svakoga ko joj sa vjerom pristupa grli svojim majčinskim zagrljajem i naše molitve iznosi pred Lice i presto svoga Sina Gospoda Isusa Hrista, jer majčinska molitva jeste sigurna i snažna. To je ona molitva od koje On ne odvraća svoje uši“ istakao je episkop Sava.

Na kraju Svete liturgije, vladika je blagoslovio slavske darove i prenio svima blagoslove i pozdrave Njegove Svetosti koji je istog dana bogoslužio u beogradskom manastiru Vavedenja.

P.K.
Foto: Borna Validžić