Владика Сава: Вјера ослобађа од страха
05/12/2021
Слава манастира Лепавине
07/12/2021

Ми смо једини у творевини који нарушавају божански поредак

Слава манастира Ваведења у Београду

Природа нам је дата да с њом живимо у хармонији, да је поштујемо. Онда када отимамо од природе и гледамо експлоататорски на оно што смо добили на дар од Бога настаје немир, рекао је патријарх Порфирије у Београду на празник Ваведења Богородице

 

Свету архијерејску Литургију, у суботу 21. новембра/4. децембра, на празник Ваведења Пресвете Богородице, у београдском манастиру посвећеном том празнику служио је Његова Светост Патријарх српски Порфирије.

Том приликом обиљежена је и слава овог женског манастира, а Патријарху је саслуживао Епископ источноамерички Иринеј.

Његова Светост је у литургијској бесједи, између осталог, казао да нас чуде наши унутрашњи конфликти. ”Чудимо се откуд фрустрације, страхови, несигурност, откуда то да се безброј пута ноћу будимо и презнојавамо, а чини нам се да је све у реду и да живимо како треба”. Према његовим ријечима, сва искушења и проблеми са којима се суочавамо, а чије поријекло не знамо, потичу из тога што нарушавамо божански поредак.

„Шта рећи о нашем односу према природи која нам је дата да њоме управљамо? Дата нам је да с њом живимо у хармонији, да је поштујемо. Онда када отимамо од ње, када је не поштујемо, када се понашамо не духовно него искључиво гледајући експлоататорски на то што смо добили као дар од Бога, поново ће настати немир, јер се природа свети. Дуго трпи, али памти и кад тад узвраћа“, рекао је Патријарх Порфирије.

Вирус настаје као бумеранг који нам се враћа када нарушавамо божански поредак

„Чудимо се вирусима, разним другим недаћама кроз које пролазимо. Знате ли шта значи вирус? То значи отров. А и он настаје као бумеранг који нам се враћа када нарушавамо божански поредак. Ми смо вирус. Ми смо једини у творевини Божијој који нарушавамо божански поредак, и отуда, нарушавајући га, ми сами жањемо све унутрашње, личне и међусобне, заједничке немире“, истакао је поглавар Српске православне Цркве.

Патријарх је казао и да међусобно неразумијевање, искључивост према ближњима, завист, постоје зато што нарушавамо божански поредак. „То је духовни закон, може да каже ко шта хоће, може да мисли ко шта хоће, али то је духовни закон. Ако желиш туђе, ако мрзиш, ако си себичан, ако су страсти, егоизам, егоцентризам оно на чему зидаш свој живот, духовни закон неумитно доноси дисхармонију, немир, страхове, фрустрације, сваку врсту конфликата у твојој души. И отуда не треба да нас чуди зашто је то тако, јер опет изнова нарушавамо божански поредак“, рекао је Његова Светост.

Н.М.