Ми смо једини у творевини који нарушавају божански поредак
05/12/2021
О. Николај Балашов служио помен на Мирогоју
12/12/2021

Слава манастира Лепавине

Епископ марчански Сава богослужи у Лепавини

Ваведење је моменат од ког Пресвета Богородица води свој живот тако да он постаје припрема за догађај Оваплоћења, казао је владика Сава у Лепавини

 

На дан манастирске славе – Ваведење Пресвете Богородице 21. новембра/4. децембра, у Лепавини је Свету литургију служио Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Владици je саслуживало манастирско братство и свештенство Епархије загребачко-љубљанске. У цркви чија је градња завршена 1745. године сабрали су се вјерни из околних мјеста, али и сусједних држава.

Епископ марчански бесједио је након прочитаног јеванђеља. Казао је да су Јоаким и Ана, родитељи Пресвете Богородице, дјевојчицу Марију, када је напунила три године, довели у Јерусалимски храм и одлучили да је у потпуности посвете Господу. ”Тадашњи првосвештеник уводи је у најсветији дио Храма, у Светињу над светињама, тамо гдје је првосвештеник улазио једампут годишње”, рекао је владика и истакао да је тај догађај праслика Оваплоћења Христовог јер је првосвештенику Захарији било откривено да дочекује ону која ће касније у своју утробу смјестити несмјестивог Бога.

Богомајка сваког ко јој са вјером приступа грли мајчинским загрљајем

”Празник Ваведења је празник увођења у период божићних празника и радости”, казао је владика Сава и истакао везу увођења Богородице у Храм са Рођењем Христовим. ”Ваведење је моменат од ког Пресвета Богородица води свој живот тако да он постаје припрема за догађај Оваплоћења”, рекао је.

Владика је истакао да је Ваведњем Пресвете Богородице почела проповијед спасења човјековог. Ваведење најављује долазак спасења и објављује да нисмо остављени да пропаднемо, него да нам се отварају врата вјечног живота који нам је обећан и ка коме стремимо.

”Дошли смо да се помолимо и поклонимо пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Лепавинске, пред ликом Богомајке која свакога ко јој са вјером приступа грли својим мајчинским загрљајем и наше молитве износи пред Лице и престо свога Сина Господа Исуса Христа, јер мајчинска молитва јесте сигурна и снажна. То је она молитва од које Он не одвраћа своје уши“ истакао је епископ Сава.

На крају Свете литургије, владика је благословио славске дарове и пренио свима благослове и поздраве Његове Светости који је истог дана богослужио у београдском манастиру Ваведења.

П.К.
Фото: Борна Валиџић