Слава манастира Лепавине
07/12/2021
Патријарх: Држимо се праве вјере Христове
16/12/2021

О. Николај Балашов служио помен на Мирогоју

У Саборном храму у Загребу

У Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, делегацију Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу дочекало је свештенство храма, предвођено Архијерејским замјеником протонамјесником Богољубом Остојићем и духовником храма архимандритом Данилом (Љуботином).

 

Делегација Фондације за подршку хришћанској култури и наслеђу на челу са извршним директором Фондације Е. И. Скопенком и протојерем Николајем Балашовом, замјеником предсједавајућег Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, посјетили су, у четвртак 9. децембра 2021. године Саборни храм Преображења Господњег у Загребу. У храму их је дочекао Архијерејски замјеник протонамјесник Богољуб Остојић и свештенство храма. Духовник Катедралног храма архимандрит Данило (Љуботина) пожелио је члановима делегације добродошлицу и говорио о историји и садашњем животу загребачке парохије.

Истог дана гости су посјетили и гробље Мирогој, гдје их је дочекао о. Михаило Жикић. Обишли су гробља руских емиграната и посјетили православне капеле – Светих апостола Петра и Павла из 1891. и капелу Васкрсења Христовог, подигнуту 1928. године. У руској капели (Васкрсења Христовог) протојереј Николај Балашов служио је помен за руске сународнике који почивају на гробљу.

Истог дана, делегација Фонда за подршку хришћанској култури и наслеђу се, у Амбасади Руске Федерације у Загребу састала са амбасадором Русије у Хрватској А. А. Нестеренком.

Током посјете Загребу делегацију је пратио настојатељ Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј Виталиј Тарасјев.

Три дана раније (6. децембра), делегација је посјетила Његову Светост патријарха српског Порфирија у Београду. Са Патријархом су разговарали ”о перспективама сарадње Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у култури и образовању, као и о могућем учешћу Фонда за подршку хришћанске културе и наслеђа у пројекту Српске Православне Цркве усмереном ка очувању културног наслеђа”, саопштила је Информативна служба Српске Православне Цркве.

 

П.К.