Патријарх: Морамо сарађивати ради добра читаве планете
23/11/2021
Ми смо једини у творевини који нарушавају божански поредак
05/12/2021

Владика Сава: Вјера ослобађа од страха

Епископ марчански на Божанственој литургији

”Човјек без вјере личи на брод без компаса”, казао је Епископ марчански у Загребу

Свету литургију у Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, у недјељу 5. децембра 2021. године, служио је Епископ марчански Сава, викар Патријарха српског. Саслуживали су му о. Севастијан (Радовановић), игуман манастира Крке, архимандрит Нектарије (Самарџић) и свештенство загребачке Саборне цркве. Хором који је појао на богослужењу дириговала је Ивана Србљан.

Владика је бесједио по прочитаном одломку јеванђеља који говори о васкрсењу Јаирове кћери и исцјељењу крвоточиве жене (Лк. 8, 41-56). Заједнички мотив оба догађаја које описује јеванђелист Лука је вјера у Христа. ”Вјера ослобађа од страха. Не само да исцјељује и призива благодат и благослов Божји, него и ослобађа од окова страха”, казао је епископ Сава говорећи о унутарњем стању жене која је боловала од течења крви. Рекао је да јеврејски Закон није дозвољавао жени која болује од течења крви да се појављује на јавним мјестима, нити да општи са другим људима, већ је сматрана за нечисту. ”Она, из страха да не буде одбачена, прилази неприметно, са стране, вјерујући да ће оздравити само ако се дотакне Његове одјеће”, казао је викар Патријарха српског.

Вјера у Христа је снага која спасава и оживљава

Епископ Сава је истакао да се крвоточива жена само дотакла одјеће Христове и била спасена, а да је нама Господ оставио Цркву као мјесто Свог присуства и Свету евхаристију која Цркву конституише.

”И ми хришћани имамо могућност, не само да се, као ова жена, дотакнемо одјеће Христове да бисмо били спашени, него нам је дата могућност да једемо и пијемо на светој Евхаристији од самога тијела и крви Христове и да на тај начин будемо у најприснијој могућој заједници са Њим, да постанемо причасници славе Божје. Бити причасник значи бити удионичар, узети удјела у слави Божјој”, објаснио је владика Сава.

Епископ марчански је казао да је вјера у Христа снага која спасава и оживљава. ”Човјек без вјере личи на брод без компаса. Као што брод без компаса не може да плови и да стигне у луку ка којој се упутио, тако ни човјек не може без вјере у Христа да стигне у мирну луку, у мирно пристаниште, како Оци називају вјечни живот и Царство небеско. Уз вјеру потребна је и сарадња и наша воља и спремност да отворимо своје биће за присуство Божје, да молимо Господа да буде присутан у нашем животу, баш као што су то урадили ова болесна жена и човјек чије је дијете умрло” рекао је владика Сава.

По завршетку Свете Литургије, епископ је поздравио окупљен народ и пренио благослове и поздраве Његове Светости, администратора Епархије загребачко-љубљанске.

П.К.