Sveti Kiril i Metodije Ravnoapostolni, utorak, 24. maj
24/05/2022
Sveti Epifanije, episkop kiparski, srijeda, 25. maj
25/05/2022

Arhijerejski Sabor priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve

Liturgija u Skoplju/Foto: TV Hram

Gromoglasnim i dugim aplauzom prekinuta je radosna objava patrijarha Porfirija koju je kazao u besjedi u Skoplju, da Sabor Srpske Pravoslavne Crkve prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve.

 

Nakon što je na Svetom Arhijerejskom Saboru vaspostavljeno jedinstvo sa Makedonskom Pravoslavnom Crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom, koja se 55 godina nalazila u raskolu, i zajedničkog služenja Svete Liturgije u hramu Svetog Save u Beogradu, Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu liturgiju u hramu Svetog Klimenta u Skoplju. Sasluživali su mu Arhiepiskop Stefan i arhijereji i sveštenstvo Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve.

”A sada, braćo i sestre, došavši ovde vam donosimo još jednu radost. Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve je jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske Pravoslavne Crkve – Arhiepiskopije ohridske, te Sabor naše Crkve blagosilja i odobrava, prihvata i priznaje autokefalnost”, riječi su koje je Patrijarh Porfirije kazao u Skoplju, a koje su prekinute gromoglasnim aplauzom, dužim od minute, čitavog crkvenog sabranja.

”U isto vreme”, nastavio je Njegova Svetost, ”Sveti Sabor naše Crkve je stavio u dužnost Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve i patrijarhu, da zajedno, i u saradnji sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehničko-organizacione detalje i potom će uslediti svečano proglašenje zvaničnim odgovarajućim aktom. Posle toga će o tome biti obaveštene sve pomesne pravoslavne Crkve, po svom kanonskom redu i poretku i pozvane da i one prihvate autokefalni status Makedonske Pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije”, rekao je patrijarh.

 

P.K.