Спомен појаве Часног Крста у Јерусалиму, петак, 20. мај
20/05/2022
Свети апостол и јеванђелист Јован, субота, 21. мај
21/05/2022

Литургијом помирења превазиђен полувјековни раскол

Патријарх Порфирије и архиепископи охридски Стефан и Јован

Као што не постоји ништа што ми људи сами собом можемо исцелити, тако ни рана у Телу Христовом не може само нашим силама и моћима да буде исцељена.  Рана је исцељена, а то је чудо Божје, рекао је Патријарх Порфирије.

 

Хиљаде вјерних испунило је, у четвртак, 19. маја, Саборни храм Светог Саве у Београду како би учествовали на Светој литургији коју су служили Његова Светост Патријарх српски Порфирије и Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски Стефан. Двојици предстојатеља саслуживали су архијереји и свештенство Српске и Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије. Богослужењу су молитвено присуствовали и Његово Блаженство Архиепископ охридскии Митрополит скопски Јован и други епископи обје Цркве. Заједничким служењем Свете литургије Македонска Православна Црква ступила је у евхаристијско општење са пуноћом Православне Цркве и изашла из раскола који је трајао 55 година.

Патријарх Порфирије: Рана раскола била је дубока и болела је. Са њом смо легали и устајали у ишчекивању и тежњи да се зацели.

Патријарх Порфирије је бесједу по завршетку Литургије почео позивајуће окупљене да се радују ”јер се данас радује пуноћа Цркве Христове! Радује се небо и земља! Радују се сви свети! Радује се светитељ Сава и сви они који су засађени у њему, из његовог корена никли и развијали се кроз векове и чије плодове и ми данас окушамо. Радујмо се, јер баш и искључиво њиховим молитвама данас смо се сабрали у овом заветном храму српског народа који је посвећен Светом Сави да пројавимо оно што је заповест Божја, да спознамо да, сећајући се речи: Ево дана који створи Господ, да је не само дан, дан овај, него читав свет Господ створио“, рекао је Његова Светост и подсјетио на ријечи Господње молитве изречене у Гетсиманском врту – да сви једно буду.

„Све је створено да буде једно, а да би могло бити једно, људи међусобно морају бити једно. Морају бити заједница љубави која је утемељена на Речи Божјој, која је утемељена на самом Богу, на живом Христу. Тада ће сви једно бити. То Господ од нас хоће. Ако смо ми људи међусобно једно, онда је све једно, онда је Једна Црква, а Једна је зато што је Господ Један као Глава Цркве. Једном вером ми изграђујемо јединство. Чувајући један јединствени поредак, чувамо веру и кроз тај поредак пројављујемо своју у веру у Једног у Тројици Бога“, казао је Патријарх Порфирије и нагласио да је јединство светиња.

„Ево данас, браћо и сестре, дана који створи Господ! Ево чуда пред нашим очима! Имали смо раскол који је трајао 55 година са нашом браћом из Македоније. Та рана је била дубока и болела је. Са том раном смо легали и устајали у ишчекивању и тежњи да се она зацели. Као што не постоји ништа што ми људи сами собом, као ни себе, можемо исцелити, тако и нарочито у Телу Христовом не може рана само нашим силама и моћима да буде исцељена. Зато и кажем да је рана исцељена, а да је то чудо – чудо Божје. То је дар Божји, браћо и сестре! Све што имамо од Бога смо добили, а кад трпимо, поред тога што то може бити израз промисла Божјег, најчешће је последица нашег избора и погрешних корака. Онда рана бива као педагошка могућност. Ми смо ту педагошку могућност искористили. Разумели смо да је рана нанета нашим поступањима и зато смо се обратили Господу, Светом Сави и свим светима наше Цркве, да учине оно што нама не полази за руком. И оног тренутка када смо само помислили, тако се десило чудо неочекивано“, рекао је Патријарх Порфирије.

Рана раскола – педагошка могућност, коју смо искористили. Разумели смо да је рана нанета нашим поступањима

Његова Светост је истакао да је радост због превазилажења раскола неизмјерна, и да је то радост љубави Божије, благодати Божије. „Ми смо у Христу једно, и у Цркви једно и ево овај одзив браће и сестра из Београда, Србије и Макоденије показује да срце верних и честитих народа је куцало и сада оно куца за све нас, ритмом Христовим. То нам показује да нас је Господ погледао и помиловао, а ми смо као недостојни људи разумели. Нека би Господ дао да мир Христов буде са нама, Његова љубав, благодат Његова“, рекао је Патријарх Порфирије.

Архиепископ Стефан: Данашњи чин је незаменљив лек који лечи рану на телу Цркве

Након бесједе Патријарха Порфирија Његово Блаженство архиепископ охридски и скопски Стефан казао је да је ”данашњи чин, који је потврдио неопходну љубав према јединству у Цркви, снисходљивим одлукама двеју возљубљених сестринских Цркава, незаменљив лек који лечи рану на телу Цркве, јер када страда један уд, с њим страдају сви удови; а ако ли се један уд прославља, с њим се радују сви удови. Зато, опет кажем, заблагодаримо Богу што смо се, не својом заслугом, него Његовом помоћи, удостојили да будемо и једнодушни и братољубиви, и да будемо учесници у делу које је, верујемо, Богу угодно и које ће забележити историја Цркве, дело коме се радују сви они који су у временима иза нас служили Цркви Христовој – и овде, у српским, и тамо код нас, у македонским просторима”, казао је Архиепископ Стефан.

Архиепископ охридски казао је да ће Македонска Црква, налазећи се у канонском и евхаристијском јединству са свим помесним Црквама, уз Божју помоћ, као Црква наставити још више да расте као Црква. Рекао је и да зато, у ”тренутку неизмерне духовне радости, Њему, Богу, као некада псалмопевац, кличемо: ‘Благослови, душо моја, Господа, и не заборави сву доброту Његову’, и ево и овде, у братској Србији и међу љубљеним српским народом, на данашњи дан, верујемо, имамо Његову неизмерну милост”.

”Ваша Светости, овом приликом, са овог светог места и пред овим великим сабрањем, желимо да Вам лично заблагодаримо на исказаној братској љубави и доброј вољи, а пре свега на бризи за Цркву Христову, да Вам заблагодаримо за иницијативу да се састанемо, да разговарамо и дамо очекиване и оправдане предлоге за превазилажење и решавање спора између наше две Цркве”, рекао је Архиепископ Стефан Патријарху Порфирију.

Архиепископ Јован: Одати признање архијерејима из Македонске Православне Цркве

Након патријархове и архиепископове бесједе, окупљенима на ”Литургији јединства” обратио се и Његово Блаженство архиепископ Јован и казао да је превазилажење раскола најважнији догађај у његовом животу.

”Не знам када ми је радост била већа: када сам примао Томос о аутономији Православне Охридске Архиепископије од руке блажене успомене патријарха Павла или данас када се успоставља потпуно литургијско општење са свим архијерејима, свештенством и верним народом Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије. Ако смем да бирам, дао бих предност данашњој радости”, истакао је Архиепископ Јован.

Архиепископ Јован је казао и да јединство није допуна суштине Цркве, него да је оно њена сама суштина. ”Један је Бог у Светој Тројици у кога верујемо. Једна је Црква Његова, једна је Евхаристија коју му служимо”. Према његовим ријечима, уласком Македонске у евхаристијско општење са Српском Православном Црквом, ретроактивно се признају све свете тајне и молитвословља која су у њој извршена у вријеме док није била у јединству са Српском и осталим Православним Црквама.

Јединство није допуна суштине Цркве, него је оно њена сама суштина

”Треба одати велико признање и поштовање архијерејима из Македонске Православне Цркве, на челу са архиепископом Стефаном, који су издржавали неразумне и противцрквене притиске јавности у Републици Северној Македонији. Кажем: противцрквене притиске, јер се ти људи не интересују за канонско црквено решење дугогодишњег проблема, већ их више занимају национале, ‘реалнополитичке’, ‘геополитичке’, ‘црквенополитичке датости’ како се каже у саопштењу Српске Православне Цркве о примању Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије у литургијско општење”, рекао је Архиепископ Јован и захвалио се архијерејима Православне Охридске Архиепископије, часном свештенству, преподобном монаштву, а посебно „вјерном народу који се годинама окупљао по приватним кућама, становима и подрумима, која су била богослужбена места Православне Охридске Архиепископије”. Казао је да су ”сви они издржали не само тешке услове за богослужења, него и тешке услове постојања, под претњом гоњења и затварања, али када је та жртва за јединство Цркве, они су је са радошћу поднели. Зато не могу да им се не захвалим, јер управо ради те њихове двадесетпетогодишње жртве ми смо стигли до данашњег јединства”.

Архиепископ Јован је изразио ”највећу захвалност за уједињење Цркава Његовој Светости Патријарху српском Порфирију и Његовом Блаженству Архиепископу охридском и македонском Стефану. Првоме јер је показао добру вољу и велику упорност да се проблем раскола коначно реши, а другоме јер је показао спремност за личну жртву да понесе оговарања нецрквених људи у Републици Северној Македонији”, рекао је Архиепископ Јован.

Након завршетка евхаристијског сабрања, испред храма Светог Саве приређен је културно-умјетнички програм.

Н.М.
Фото: spc.rs