Свети Кирил и Методије Равноапостолни, уторак, 24. мај
24/05/2022
Свети Епифаније, епископ кипарски, сриједа, 25. мај
25/05/2022

Архијерејски Сабор признаје аутокефалност Македонске Православне Цркве

Литургија у Скопљу/Фото: ТВ Храм

Громогласним и дугим аплаузом прекинута је радосна објава патријарха Порфирија коју је казао у бесједи у Скопљу, да Сабор Српске Православне Цркве прихвата и признаје аутокефалност Македонске Православне Цркве.

 

Након што је на Светом Архијерејском Сабору васпостављено јединство са Македонском Православном Црквом – Охридском архиепископијом, која се 55 година налазила у расколу, и заједничког служења Свете Литургије у храму Светог Саве у Београду, Његова Светост патријарх српски Порфирије служио je Свету литургију у храму Светог Климента у Скопљу. Саслуживали су му Архиепископ Стефан и архијереји и свештенство Српске и Македонске Православне Цркве.

”А сада, браћо и сестре, дошавши овде вам доносимо још једну радост. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске Православне Цркве – Архиепископије охридске, те Сабор наше Цркве благосиља и одобрава, прихвата и признаје аутокефалност”, ријечи су које је Патријарх Порфирије казао у Скопљу, а које су прекинуте громогласним аплаузом, дужим од минуте, читавог црквеног сабрања.

”У исто време”, наставио је Његова Светост, ”Свети Сабор наше Цркве је ставио у дужност Синоду Српске Православне Цркве и патријарху, да заједно, и у сарадњи са архиепископом Стефаном и његовим Синодом разради све техничко-организационе детаље и потом ће уследити свечано проглашење званичним одговарајућим актом. После тога ће о томе бити обавештене све помесне православне Цркве, по свом канонском реду и поретку и позване да и оне прихвате аутокефални статус Македонске Православне Цркве – Охридске архиепископије”, рекао је патријарх.

 

П.К.