Mitropolit Porfirije posetio Eparhiju slavonsku
11/07/2020
Slava manastira Svete Nedelje u Oćestovu
22/07/2020

Riječ i djelo svetih Apostola –
temelj evropske kulture

U odnosu svetih Petra i Pavla nalazimo primer savršenog dijaloga. Na njih treba da se ugleda i savremeni svet koji, iako se deklarativno zalaže za dijalog, često ograničava slobodu onima koji drugačije misle – rekao je Mitropolit Porfirije na Petrovdan u Zagrebu.

 

Spomen prvovrhovnih apostola Petra i Pavla 12. jula/28. juna, ove godine proslavljen je u petu nedjelju po Duhovima. U Zagrebu je Božanstvenu liturgiju služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluživanje sveštenstva Sabornog hrama.

Po pročitanoj jevanđelskoj perikopi, besjedio je arhimandrit Danilo (Ljubotina) i govorio o ličnostima dvojice svetih apostola: Petar je prvi koji je u Hristu prepoznao Sina Božijeg. Do te spoznaje on nije došao svojim snagama, već zahvaljujući objavi Duha Svetog. Tako i mi, ma koliko se trudili, Boga ne možemo sami spoznati. Bogopoznanje nije rezultat našeg umovanja, nego iskustvo živog odnosa sa Bogom.

Za razliku od apostola Petra, Pavle je posjedovao formalno obrazovanje i dobro je znao Zakon. Zbog svoje vjernosti Zakonu, gonio je hrišćane. Smatrao je da je Stari Zavjet kraj i konačnica. Međutim, objavio mu se Hristos, i on se od zakonika i tužioca preobrazio u vatrenog propovjednika Hristovog, riječi su Arhimandrita Danila o apostolu Pavlu.

Po otpustu Liturgije, vjernicima se obratio i Mitropolit Porfirije: Crkva je izdvojila ovu dvojicu apostola kao primjer revnosti za riječ Hristovu, primjer samospoznaje i iznad svega ljubavi prema Bogu i tvorevini Božjoj. Na prste jedne ruke možemo nabrojati ljude koji su u tolikoj mjeri uticali na tokove istorije, rekao je.

Sveti Apostoli ne samo da su uticali na tokove istorije, nego su postavili i temelje evropske kulture. Zato, moderna evropska kultura koja prestaje da na čovjeka gleda kao na ličnost i udaljava se od riječi i djela apostola, obesmišljava samu sebe.

Mitropolit je ukazao i na međusobni odnos dvojice apostola: Iako su po mnogo čemu bili različiti, vezivala ih je vera u Hrista i svest da Njega propovedaju, raspetoga i vaskrsloga, a ne sebe i svoje vrednosti.

Istakao je da sveti apostoli Petar i Pavle, pružaju primjer dijaloga današnjem svijetu, koji, iako se deklarativno zalaže za dijalog, često ograničava slobodu onima koji drugačije misle. Među apostolima Petrom i Pavlom trijumfovale su vera i ljubav, zbog čega se često na ikonama slikaju zagrljeni.