Испраћај ”генерације са карактером”
06/07/2020
Ријеч и дјело светих Апостола – темељ европске културе
13/07/2020

Митрополит Порфирије посетио
Епархију славонску

Храм је место у којем ми, у заједници с Богом, постајемо једно.

На дан успомене Преноса моштију светих бесребреника Кира и Јована, и светих мученика дабробосанских и милешевских, 11. јула 2020. године, Митрополит Загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење Епископа славонског г. Јована и свештеног клира Епископије славонске, служио је свету архијерејску Литургију у капели Свете Тројице у Новој Градишки. За певницом је појао хор новоосноване школе појања при Вуковарско српском певачком друштву „Јавор“ из Вуковара.

Након свете Литургије Владика Јован и Митрополит Порфирије обишли су порушени храм Преноса моштију Светог Николаја на православном гробљу које датира од 1736. године, а потом освештали темеље за нови храм Светог Николаја који се гради испред улаза у гробље.

„Подижемо храмове зато што осећамо потребу да покажемо да зло није оно што је део наших живота, да зло није оно што испуњава наше мисли и наша срца, да зло заправо није  оно што је последња реч коју можемо да кажемо једни другима“ – рекао је Митрополит приликом освећења.

Благосиљању камена темељца и полагању повеље у темеље новога храма присуствовао је и градоначелник Нове Градишке г. Винко Гргић којем је уручена архијерејска грамата.