Митрополит Порфирије посетио Епархију славонску
11/07/2020
Слава манастира Свете Недеље у Оћестову
22/07/2020

Ријеч и дјело светих Апостола –
темељ европске културе

У односу светих Петра и Павла налазимо пример савршеног дијалога. На њих треба да се угледа и савремени свет који, иако се декларативно залаже за дијалог, често ограничава слободу онима који другачије мисле – рекао је Митрополит Порфирије на Петровдан у Загребу.

 

Спомен првоврховних апостола Петра и Павла 12. јулa/28. јуна, ове године прослављен је у пету недјељу по Духовима. У Загребу је Божанствену литургију служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслуживање свештенствa Саборног храма.

По прочитаној јеванђелској перикопи, бесједио је архимандрит Данило (Љуботина) и говорио о личностима двојице светих апостола: Петар је први који је у Христу препознао Сина Божијег. До те спознаје он није дошао својим снагама, већ захваљујући објави Духа Светог. Тако и ми, ма колико се трудили, Бога не можемо сами спознати. Богопознање није резултат нашег умовања, него искуство живог односа са Богом.

За разлику од апостола Петра, Павле је посједовао формално образовање и добро је знао Закон. Због своје вјерности Закону, гонио је хришћане. Сматрао је да је Стари Завјет крај и коначница. Међутим, објавио му се Христос, и он се од законика и тужиоца преобразио у ватреног проповједника Христовог, ријечи су Архимандрита Данила о апостолу Павлу.

По отпусту Литургије, вјерницима се обратио и Митрополит Порфирије: Црква је издвојила ову двојицу апостола као примјер ревности за ријеч Христову, примјер самоспознаје и изнад свега љубави према Богу и творевини Божјој. На прсте једне руке можемо набројати људе који су у толикој мјери утицали на токове историје, рекао је.

Свети Апостоли не само да су утицали на токове историје, него су поставили и темеље европске културе. Зато, модерна европска култура која престаје да на човјека гледа као на личност и удaљава се од ријечи и дјела апостола, обесмишљава саму себе.

Митрополит је указао и на међусобни однос двојице апостола: Иако су по много чему били различити, везивала их је вера у Христа и свест да Њега проповедају, распетога и васкрслога, а не себе и своје вредности.

Истакао је да свети апостоли Петар и Павле, пружају примјер дијалога данашњем свијету, који, иако се декларативно залаже за дијалог, често ограничава слободу онима који другачије мисле. Међу апостолима Петром и Павлом тријумфовале су вера и љубав, због чега се често нa иконама сликају загрљени.