МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ ПРИМИО БИСКУПА УЛЕ КРИСТИЈАНА КВАРМЕРА У ЗАГРЕБУ
30/06/2017
ПРВИ ДРЖАВНИ СКУП ВЈЕРОУЧИТЕЉА ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ
07/07/2017

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИТРОПОЛИТА
ПОРФИРИЈА „ЗАГРЕБ И ЈА СЕ ВОЛИМО
ЈАВНО“

У четвртак, 29. јуна 2017. године, у препуној сали Новинарског Дома у Загребу, представљена је књига Митрополита загребачко-љубљанског господина др Порфирија „Загреб и ја се волимо јавно“, у којој су сакупљени одабрани интервјуи и обраћања Митрополита Порфирија, а који су објављени током прве године његове митрополитске службе на катедри Митрополитâ загребачко-љубљанских.

Књига је првенствено објављена на ћириличном писму у Србији у издању Беседе, издавачке куће Епархије бачке, а потом и на латиничном писму у Загребу, у издању Српског културног друштва Просвјета. На промоцији књиге говорили су: историчар Чедомир Вишњић, новинар Саша Косановић, теолог и новинар Бранимир Пофук, ректор Еванђеоског теолошког факултета у Осијеку др Петер Кузмич, теолог и писац Јадранка Брнчић, председник СНВ-а др Милорад Пуповац, бивши председник Републике Хрватске др Иво Јосиповић и аутор књиге. Новинар и теолог Драго Пилсел био је модератор овог догађаја.

Митрополит Порфирије се на крају обратио присутнима и најсрдачније се захвалио свим говорницима на речима које, како је рекао, пре свега доживљава као израз њихове љубави и поштовања. Истакао је да му је хрватска јавност „поклонила безусловну љубав и исказала дивну добродошлицу“ и пре него што је дошао у Загреб, на чему јој је неизмерно захвалан, али исто тако је нагласио да има непрестано на уму чињеницу и да је „стално свестан тога колико је дата реч врло важна и колико има своју тежину и снагу“.

Представљање књиге увеличала је госпођица Ивана Србљан, мецо сопран Опере ХНК-а Ивана пл. Зајца из Ријеке, извођењем класичне музике уз пратњу на клавиру господина Филипа Фака. Међу бројним угледним гостима који су били присутни на промоцији књиге уНовинарском дому, били су новоизабрани епископ далматински господин Никодим Косовић, господин Будимир Лончар, господин Александар Толнауер председник Савета за националне мањине у хрватском Сабору, главни рабин Луциано Моше Прелевић као и многи други.