ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИТРОПОЛИТА ПОРФИРИЈА „ЗАГРЕБ И ЈА СЕ ВОЛИМО ЈАВНО“
30/06/2017
ИВАЊДАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ
07/07/2017

ПРВИ ДРЖАВНИ СКУП ВЈЕРОУЧИТЕЉА
ПРАВОСЛАВНЕ ВЈЕРОНАУКЕ
У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ

У организацији Агенције за одгој и образовање, Митрополије загребачко-љубљанске и Српске православне опште гимназије „Кантакузина-Катарина Бранковић“ одржан је скуп учитеља православне вјеронауке у Републици Хрватској.

Први државни скуп одржан у Српској православној општој гимназији у Загребу од 3. до 5. јула 2017. године окупио је 40-ак наставника православне вјеронауке-свештеника и лаика, из свих епархија Српске православне цркве у Хрватској. Током тродневног скупа одржан је низ предавања и радионица, те је представљен предлог курикулума православне вјеронауке израђен у вријеме рада на курикуларној реформи образовања у Републици Хрватској.

Гост предавач је био проф. др Србољуб Убипариповић, доцент на Православном богословском факултету у Београду. Завршног дана скупа вјероучитеље је поздравио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије.

Уз наглашен рад на професионалним компетенцијама вјероучитеља, била је ово сјајна прилика за размјену искустава рада у настави православне вјеронауке у јавним школским установама у Хрватској. Изазови са којима се вјероучитељи сусрећу су различити. Отпори, па и препреке и даље су велики. Упркос томе, храброшћу, одлучношћу и упорношћу вјероучитеља – којих је према процјенама у јавним школским установама у Хрватској нешто више од 50, наставу православне вјеронауке у 2016/2017. школској години похађало је око 1800 ученика.

Ове године се навршава 15 година од потписивања Уговора између Српске православне цркве и Владе Републике Хрватске којим је, између осталог, омогућено извођење наставе православне вјеронауке у јавним предшколским, основношколским и средњошколским установама у Хрватској.