Наш међусобни однос показује какав је наш пост
12/03/2022
Ликовни конкурс: Васкрсење Исуса Христа
12/03/2022

Патријарх: Да се постигне мир у Украјини

Фото: ТВ Храм

Молимо Пресвету Богородицу и све свете да се заједно са нама моле да Бог донесе мир у Украјину, казао је патријарх Порфирије

 

Његова Светост Патријарх српски Порфирије је, у петак прве недјеље поста, 11. марта, у храму Светог Саве, учествовао у малом повечерју на ком је прочитао први од четири дијела Акатиста Пресветој Богородици.

По завршетку богослужења Патријарх се обратио окупљенима позвавши их на усрно мољење за престанак рата у Украјини. То је пети пут да се поглавар Српске Православне Цркве огласио поводом рата у тој земљи, упућујући молитве и поруке мира.

Патријарх Порфирије је истакао да се током службе Акатиста много пута понављао усклик упућен Пресветој Богородици ”Радуј се, Невесто неневесна!”. Казао је и да је тај усклик ”све што можемо да упутимо Пресветој Богородици знајући, како један стих из Акатиста, каже: ‘Јер си родила Спаситеља нашег’. Нека Бог да да наше молитве Пресветој Богородици упућујемо непрестано током овог поста и да непрестано кличемо: ‘Радуј се, Невесто неневесна!’ како би њеним заступништвом, њеним молитвама, Господ посетио наше биће и дао нам бодар ум, целомудрен разум и трезвено срце, како би нам подарио мир изнутра и споља и како бисмо имали мир са собом и међусобно“.

Мир је свима потребан, а нарочито данас у Украјини

”Опет посебно вас подсећам и подстичем да коленопреклопно и у покајању молимо Пресвету Богородицу да она заступа нас и наше молитве пред Сином њеним да што пре престане рат у Украјини, јер рат никада никоме није донео добро, као и да што пре дође до тога да се седне за преговарачки сто и да се постигне мир. Мир је свима потребан, а нарочито данас у Украјини. Међутим, управо, молећи се Пресветој Богородици ми добро, Духом Светим, знамо да мир није искључиво резултат и да се не може постићи само људским напорима. Да то јесте тако, никада не би било ратова и проливања људске крви. Сви смо створени по икони Божјој и сви смо међусобно браћа и зато је неопходно да молимо Пресвету Богородицу и све свете да се они заједно са нама моле Богу, да Бог благодаћу својом као Бог мира донесе у Украјину мир, али исто тако да донесе мир и у наша срца, да донесе мир у наш град, у нашу земљу и у читав овај регион, да ловци на појединачне, парцијалне и ко зна каве све интересе ублаже тонове и не подстичу поларизације које пре или касније могу да се развију у потпуно неразумевање и у сукобе. Ми се молимо за мир читавог света, за све људе и молимо Пресвету Богородицу, коленопреклоно, кличући јој: ‘Радуј се, Невесто неневесна!’, да се и oна заједно са нама моли Сину њеном и Богу нашем”, рекао је поглавар Српске Православне Цркве по завршетку Акатиста у београдском храму Светог Саве.

П.К.