Патријарх: Да се постигне мир у Украјини
12/03/2022
Свештеномученик Протерије, недјеља, 13. март
13/03/2022

Ликовни конкурс: Васкрсење Исуса Христа

Позивају се ученици средњих школа да учествују у конкурсу за изложбу ликовних радова која ће бити одржана на Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију

 

Академија Српске Православне Цркве има задовољство да позове све заинтересоване ученике средњих школа да учествују на ликовном конкурсу поводом прославе најрадоснијег хришћанског празника – Васкрса. Тема овогодишњег конкурса је Васкрсење Исуса Христа.

Васкрсење Исуса Христа – основ хришћанске вере, победа живота над смрћу, славље смисла над бесмислом, тријумф љубави, радости и заједништва над мржњом и поделом сваке врсте. Догађај који се уткао у колективно духовно искуство православног хришћанства и одредио његове уметничке изразе у Светој Литургији, фрескосликарству и иконопису.

Имајући у виду превасходни значај овог православног празника, позивају се сви ученици средњих школа који су заинтересовани за ликовне уметности да дају своје ликовно тумачење Васкрсења Христовог и тако прилагањем свог рада учествују у конкурсу за изложбу ликовних радова која ће бити одржана на Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију у Београду. Такмичење у оквиру конкурса омогућиће младим такмичарима да се боље упознају са изазовима сликарског позива и техникама осликавања, као и да стекну нова познанства у свету уметности и остваре вредне награде.

 

Услови конкурса:

 1. Конкурс је отворен за све ученике свих средњих школа на територији Србије, али и шире, у свим српским школама у иностранству, где има заитересованих ученика, као и ученика који похађају часове веронауке.
 2. Конкурс је једностепени. Уметнички жири састављен од три члана, оцењиваће пристигле радове и тим поводом доделити три награде.
 3. Дозвољени су сви сликарски и цртачки материјали (акварел, темпера, акрилне боје, лавирани туш, оловка, угљен, идт..)
 4. Дозвољене димензије су од А5 (14,8 х 11,0 цм) до блока за цртање број 5 (29,6 x 41,5 цм), папир, платно, дрво.
 5. На конкурс се пријављује електронски на e-mail akademijaspc@gmail.com
 6. E-mail насловити: учешће на конкурсу Васкрсење Исуса Христа
 7. У тексту мејла за пријаву написати име, презиме, назив школе и одељење, град, контакт телефони димензију рада.
 8. Уз текст, у e-mail прикачити фотографију рада (максимално две). Може се фотографисати мобилним телефоном, важно је да буде што јаснија слика.
 9. Конкурс је отворен до 5. априла.
 10. Резултати конкурса биће објављени 10. априла 2022.
 11. Ученици који су прошли селекцију, биће замољени да доставе своје радове путем поште или да донесу лично до 20. априла, на адресу:

Висока школа – Академија Српске Православне Цркве за уметности и консервацију 

Краља Петра број 2, 11000 Београд, Република Србија  

Са назнаком: За Конкурс Васкрсење Исуса Христа

 

 1. Отварање изложбе биће у просторијама Академије 26. априла, а изложба ће трајати до 3. маја.
 2. За сва додатна питања обратити се на мејл: akademijaspc@gmail.com