Чудо светог великомученика Теодора Тирона, субота, 12. март
12/03/2022
Патријарх: Да се постигне мир у Украјини
12/03/2022

Наш међусобни однос показује какав је наш пост

Фото: ТВ Храм

Водећи рачуна о врсти и количини хране коју узимамо враћамо себе у унутарњи положај односа у којем поштујемо природу и почињемо да је ценимо, рекао је патријарх Порфирије.

 

На Теодорову Суботу, 12. марта, у храму Светог Георгија у београдском насељу Бежанија, Његова Светост Патријарх српски Порфирије служио је Свету литургију.

Патријарх је у бесједи по прочитаном јеванђељу рекао да је прва недјеља поста почетак духовног путовања и подвига. Казао је да се у првој недјељи поста открива и смисао спољашњег и унутрашњег уздржања од свега за шта смо били везани и чему смо били потчињени.

”Уздржавајући се од одређене врсте хране и сводећи количину узимања хране на минимум, ми полако почињемо да вежбамо, да ломимо своју вољу која је постала комформистичка, сладострасна, која је довела себе до тога да не може да управља собом него да зависи од свега што је споља и што се највише види у нашем односу према храни. Друго, у том односу према храни пројављује се наш конзумерски однос, тј. наш однос према творевини Божјој, према природи. Водећи рачуна о врсти и количини хране коју узимамо ми враћамо себе у унутарњи положај нашег односа у којем поштујемо све што је Бог дао, поштујемо природу, почињемо да је ценимо. Дошли смо до тога да увек имамо вишка хране, да размишљамо о томе шта нам се допада, шта нам се не допада, шта нам је укусно, шта нам није укусно и да то иде до бескрајних могућности у којој сама храна губи свој смисао као дар од Бога, као прилика да за оно што примамо од Бога за трпезом Њему благодаримо”, рекао је Његова Светост.

Постом ломимо своју комформистичку вољу 

Поглавар Српске Православне Цркве истакао је да је важно водити бригу о тјелесном посту, јер је то прва димензија поста која нас припрема за контролу себе и своје воље, а у циљу ослобађања у себи простора за развијање, дјеловање и дејствовање дарова Божјих.

”Смисао и циљ поста јесте не само да се боримо против страсти и греха у нама, него пре свега да дођемо до развијања врлина на које смо позвани и за које имамо потенцијал у себи и да се све врлине сведу и оврхуне у једној јединственој врлини, а то је љубав. ‘Волите једни друге и по томе ће вас свет препознати’, каже Господ. Према томе, наш међусобни однос ће показати каква је наша вера у Бога и какав је наш пост. Ако смо постили да би нам се други дивили или сами се себи дивили већ смо у старту промашили“, казао је патријарх Порфирије.

Његова Светост истакао је да пост припада хришћанском погледу на свијет и да то није дијета.

”У данашњем Јеванђељу Господ каже: ‘Љубите једни друге и немојте да брините због тога што вас други презиру’. Он каже и: ‘Ако вас мрзи свет знајте да је мене омрзнуо пре вас’. Данас ће многи рећи за нас који се скромно и смирено трудимо да постимо […], да онда када нас неко увреди ми не желимо да му узвратимо, да онда када нас неко оговара и оптужује, ми нећемо оптуживати и оговарати њега, ако нам неко нешто отме ми нећемо узимати његово, ако нам неко и кућу сруши, ми нећемо његову рушити, и тако редом… да то наравно нимало није једноставно и обичном људском уму, необлагодаћеном и неохристовљеном, то не само да није прихватљиво него је и несхватљиво. Али то је позив и заповест Божја! Зато ће неко ће рећи: Ови живе у прошлим вековима, они су заостали, они су конзервативни. У најбољем случају они не разумеју да ми верујемо Христу, у Реч Његову, у Јеванђеље Његово, а често наступају са позиције силе и моћи и хоће своје погледе и калупе да наметну и другима и нама. Због тога их нећемо оптуживати, али ћемо рећи да Црква тј. ми [хришћани] нисмо ни конзервативни ни либерални. Ми не чувамо ни стари систем вредности, ни стари патријархални поглед нас свет, нити се боримо за модеран приступ човеку и окружењу у којем живи. У сваком времену припадамо свом времену и ми данас припадамо овом времену и учествујемо и трудимо се да учествујемо у свему ономе што је добро, што је истинско, што је честито, али знамо да је реч Христова непролазна”, рекао је патријарх Порфирије.

П.К.