MITROPOLIT PORFIRIJE POZDRAVIO UČENIKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE
08/09/2020
Sveti Jovan pozivao ljude da se iznutra preobražavaju
12/09/2020

Novomučenici: Poliperspektiva VI

U sklopu dana svetih novomučenika jasenovačkih, koje već sedmi put zaredom organizuje Eparhija slavonska, i ove godine je u Zagrebu, sa blagoslovom Mitropolita Porfirija, održan naučni skup posvećen mučenicima koji su veru posvedočili tokom najtežih godina 20. veka.

 

Od završetka Drugog svetskog rata i proboja poslednjih jasenovačkih logoraša, prošlo je 75 godina. U tom znaku se odvijao tradicionalni jednodnevni simposion pod naslovom ”Novomučenici: Poliperspektiva VI”. Simposion je, u četvrtak 10. septembra 2020. godine, u svečanoj sali gimnazije ”Kantakuzina Katarina Branković”, otvorio Njegovo preosveštenstvo Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan.

Vladika Jovan podsetio je na kontinuitet skupa, ali i na međunarodnu reputaciju koju stiče:

Mi smo u proteklih sedam godina za ovom katedrom imali priliku da vidimo vrhunske stručnjake koji se bave ovom ukrštenom temom teologije i istorije, od Efraima Zurofa, direktora centra Simona Vizentala u Jerusalimu, preko Njegove svesvetosti Patrijarha Carigradskog gospodina Vartolomeja, do stručnjaka Jad Vašema, kao što je Stephanie McMahon-Kaye.

Naša ideja je da sagledamo kako razne tradicije po svetu vide sebe kao mučenike i kako sebe definišu. Gost nam je bio i Jermenin, arhimandrit Grigorije, a ovde su govorili i Vladika Atanasije (Jevtić), koji se kod nas prvi bavio ovom temom, Mitropolit Amfilohije, dr Kiril Feferman, sa univerziteta Ariel iz Izraela, i mnogi mnogi drugi.“

Druga komponenta ovog simposiona je isključivo istorijska. Problem nastaje kad dolazi do teologizacije, do teološkog promišljanja stradanja. Često oni koji ga promišljaju ne poznaju osnovne istorijske fakte.“ rekao je vladika Jovan.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora simposiona, u nastavku su govorili umirovljeni Vladika zahumsko-hercegovački gospodin Atanasije, gospodin Boris Radaković iz Prijedora, dr Nemanja Dević i monah Pavle Kondić. Vladika Jovan vodio je polučasovni javni razgovor sa slikarom Borisom Buđanom, dok su gospoda Bogdan Španjević i Darko Nikolić predstavili projekat Virtuelni projekat Jasenovac.

Dani svetih jasenovačkih novomučenika, koji se proslavljaju ove sedmice u Slavonskoj eparhiji, završavaju se u nedelju 13. septembra. Tada će biti služena Božanstvena arhijerejska liturgija u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i biće osvećena ”zimska” crkva. Ona biti posvećena svedocima vere koji su zasijali u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata.