Vladika Sava: Vjera oslobađa od straha
05/12/2021
Slava manastira Lepavine
07/12/2021

Mi smo jedini u tvorevini koji narušavaju božanski poredak

Slava manastira Vavedenja u Beogradu

Priroda nam je data da s njom živimo u harmoniji, da je poštujemo. Onda kada otimamo od prirode i gledamo eksploatatorski na ono što smo dobili na dar od Boga nastaje nemir, rekao je patrijarh Porfirije u Beogradu na praznik Vavedenja Bogorodice

 

Svetu arhijerejsku Liturgiju, u subotu 21. novembra/4. decembra, na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, u beogradskom manastiru posvećenom tom prazniku služio je Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije.

Tom prilikom obilježena je i slava ovog ženskog manastira, a Patrijarhu je sasluživao Episkop istočnoamerički Irinej.

Njegova Svetost je u liturgijskoj besjedi, između ostalog, kazao da nas čude naši unutrašnji konflikti. ”Čudimo se otkud frustracije, strahovi, nesigurnost, otkuda to da se bezbroj puta noću budimo i preznojavamo, a čini nam se da je sve u redu i da živimo kako treba”. Prema njegovim riječima, sva iskušenja i problemi sa kojima se suočavamo, a čije porijeklo ne znamo, potiču iz toga što narušavamo božanski poredak.

„Šta reći o našem odnosu prema prirodi koja nam je data da njome upravljamo? Data nam je da s njom živimo u harmoniji, da je poštujemo. Onda kada otimamo od nje, kada je ne poštujemo, kada se ponašamo ne duhovno nego isključivo gledajući eksploatatorski na to što smo dobili kao dar od Boga, ponovo će nastati nemir, jer se priroda sveti. Dugo trpi, ali pamti i kad tad uzvraća“, rekao je Patrijarh Porfirije.

Virus nastaje kao bumerang koji nam se vraća kada narušavamo božanski poredak

„Čudimo se virusima, raznim drugim nedaćama kroz koje prolazimo. Znate li šta znači virus? To znači otrov. A i on nastaje kao bumerang koji nam se vraća kada narušavamo božanski poredak. Mi smo virus. Mi smo jedini u tvorevini Božijoj koji narušavamo božanski poredak, i otuda, narušavajući ga, mi sami žanjemo sve unutrašnje, lične i međusobne, zajedničke nemire“, istakao je poglavar Srpske pravoslavne Crkve.

Patrijarh je kazao i da međusobno nerazumijevanje, isključivost prema bližnjima, zavist, postoje zato što narušavamo božanski poredak. „To je duhovni zakon, može da kaže ko šta hoće, može da misli ko šta hoće, ali to je duhovni zakon. Ako želiš tuđe, ako mrziš, ako si sebičan, ako su strasti, egoizam, egocentrizam ono na čemu zidaš svoj život, duhovni zakon neumitno donosi disharmoniju, nemir, strahove, frustracije, svaku vrstu konflikata u tvojoj duši. I otuda ne treba da nas čudi zašto je to tako, jer opet iznova narušavamo božanski poredak“, rekao je Njegova Svetost.

N.M.