MANASTIRI U MITROPOLIJI
ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOJ


Manastir Lepavina

Po kazivanju jednog starog lepavinskog hroničara, manastir Lepavina je podignut oko 1550. godine, dakle uskoro po formiranju prvih srpskih naselja u ovom kraju. Još se kaže da ga je osnovao monah iz manastira Hilandara porijeklom iz Hercegovine - Jefrem (Vukodabović), koji sklanjajući se ispred Turaka kriomice dođe u ovaj kraj.

Opširnije...


Manastir
Bršljanac

Nekadašnji Manastir Bršljanac nalazio se u planini Gariću (Moslavačka gora ) između sela Bršljanice, Kutinice, Podgarića i Malog Prokopa. Ovaj Manastir zvao se najpre Kutina ili Kutinica jer je prvobitno bio sagrađen između sela Krajiške i Paorske Kutinice na paorskom zemljištu. Kad se Manastir preselio ovamo, gde se danas nalazi kapela a to je bilo četrdesetih godina XVIII veka, počinje se on zbog blizine sela Bršljanice nazivati Bršljancem. Manastir se ponekad zvao i Garjevica po planini u kojoj se nalazio.

Opširnije...

22/11/2022

U Stupovači proslavljena hramovna slava

Na spomen svetog velikomučenika Dimitrija, 8. novembra, u Stupovači, proslavljena je slava hrama posvećenog ovom svetitelju.
31/10/2022

Vladika Sava služio u Zagrebu

Episkop marčanski Sava služio je Svetu Liturgiju u nedjelju, 30. oktobra, Zagrebu.
28/10/2022

Hramovna Slava u Postojni

Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Postojni, proslavio je hramovnu slavu, u petak, 1/14. oktobra. 
23/10/2022

Učenike SPOG-a u Beogradu ugostio Patrijarh Porfirije

Prilikom trodnevnog boravka u Beogradu, u Hramu Svetog Save, učenike Gimnazije Kantakuzina Katarina Branković primio je Patrijarh Porfirije
21/09/2022

Mala Gospojina u Zagrebu

Patrijarh Porfirije u Zagrebu je na Malu Gospojinu rukopoložio novog sveštenika i služio moleban za početak školske godine
30/08/2022

Uspenje Presvete Bogorodice u Lepavini

Velika Gospojina svečano je, i uz učešće velikog broja hodočasnika proslavljena u manastiru Lepavina. Svetu Liturgiju u manastirskom hramu služio je Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog.
25/08/2022

Preobraženje Gospodnje u Narti

Ljetnja slava hrama u Narti, Preobraženje Gospodnje, proslavljena je služenjem Svete liturgije i osvećenjem slavskih darova.
20/08/2022

Pozvani smo na natprirodni život, život u Tavorskoj svetlosti

Prvu Liturgiju nakon šest mesjeci u Katedralnom hramu u Zagrebu, oštećenom u zemljotresu, služio je Patrijarh Porfirije
20/07/2022

U Lasovcu proslavljen Ivanjdan

Na mjestu na kom se nekada nalazio hram Svetog Jovana Preteče u Lasovcu, služi se Sveta liturgija na dan hramovne slave.   Na mjestu hrama Rođenja Svetog Jovana Preteče u mjestu Lasovac kod Velike Pisanice već dugi niz godina nalazi se krst koji svjedoči da se na tom mjestu nekada nalazila crkva. Tamošnji žitelji okupljaju []
17/07/2022

U Severinu i Stupovači proslavljen Petrovdan

Spomen Svetih apostola Petra i Pavla, slava je crkve u Severinu, dok hram u Stupovači praznik prvovrhovnih apostola obilježava kao ljetnju slavu   Na spomen Svetih apostola Petra i Pavla, u utorak, 28. juna/12. jula, služena je Sveta liturgija u hramu u Severinu posvećenom dvojici prvovrhovnih apostola. Istog dana obilježena je i ljetna slava hrama []
08/06/2022

Crkvena opština Zagreb ugostila izbjeglice iz Ukrajine

Ukrajincima koji su utočište od ratnog vihora pronašli u Dugom Selu, to je bio i prvi obilazak ovog grada. Radi lakšeg snalaženja po gradu i pomoći, učenici Gimnazije su se našli u pratnji izbjeglica.
30/05/2022

Vladika Sava u Zagrebu u Nedjelju Slijepog

Episkop marčanski služio je Liturgiju u Zagrebu i obišao radove na obnovi hrama Preobraženja Gospodnjeg.
28/04/2022

U Sisku podijeljeni vaskršnji paketi

U Prazniku nove nade, pored vjernika sisačke parohije, učestvovale su i izbjeglice iz Ukrajine, koje su utočište od ratnih dejstava pronašle u Sisku.
27/04/2022

Vaskrs u Bjelovaru: puno obaveza, ali puno i srce

Reportaža Nevene Maksimović o proslavi Vaskrsa u Bjelovaru: Vaskrs u vrijeme komunizma malobrojni su obilježavali liturgijski, kao što je to danas, ali i su se tog dana u svakom pravoslavnom domu šarala jaja i pripremao malo bogatiji ručak.
26/04/2022

Reportaža Jutarnjeg o obnovi Katedralnog hrama u Zagrebu

Reportaža Jutarnjeg lista o naprijetku obnove hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, objavljena je na Vaskrs, 24. aprila. Za Jutarnji je govorio otac Duško Spasojević, starješina hrama i arhitekta Iva Rukavina, voditelj projekta obnove.
26/04/2022

Pasha u Zagrebu i Ljubljani

Prvog dana Vaskrsa dvojica arhijereja služili su svete liturgije u Ljubljani i Zagrebu. To je ujedno i prvi put da su u ta dva grada istovremeno dvojica episkopa služili vaskršnje liturgije.