MANASTIRI U MITROPOLIJI
ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKOJ


Manastir Lepavina

Po kazivanju jednog starog lepavinskog hroničara, manastir Lepavina je podignut oko 1550. godine, dakle uskoro po formiranju prvih srpskih naselja u ovom kraju. Još se kaže da ga je osnovao monah iz manastira Hilandara porijeklom iz Hercegovine - Jefrem (Vukodabović), koji sklanjajući se ispred Turaka kriomice dođe u ovaj kraj.

Opširnije...


Manastir
Bršljanac

Nekadašnji Manastir Bršljanac nalazio se u planini Gariću (Moslavačka gora ) između sela Bršljanice, Kutinice, Podgarića i Malog Prokopa. Ovaj Manastir zvao se najpre Kutina ili Kutinica jer je prvobitno bio sagrađen između sela Krajiške i Paorske Kutinice na paorskom zemljištu. Kad se Manastir preselio ovamo, gde se danas nalazi kapela a to je bilo četrdesetih godina XVIII veka, počinje se on zbog blizine sela Bršljanice nazivati Bršljancem. Manastir se ponekad zvao i Garjevica po planini u kojoj se nalazio.

Opširnije...

29/10/2023

Sveta Petka u Sisku

Spomen prepodobne Paraskeve - Svete Petke, hramovna slava u Sisku proslavljen je u petak, 27. oktobra.
28/10/2023

Proslavljena slava manastira Svete Petke u Zagrebu

Uprkos kišovitom danu, kapela Svete Petke bila je premala da primi sve poklonike koji su se sabrali tog dana u zagrebačkoj svetinji kako bi proslavili spomen velike svetiteljke. Svetu Liturgiju služio je jerej Majk Žikić.
19/10/2023

Slava hrama u Postojni

Presveta Bogorodica svakodnevno vjerne pokriva svojim omoforom, kazao je sveštenik Stojadin Pavlović na slavi hrama u Postojni.
15/10/2023

Hramovna slava u Litiji

Kapela Pokrova Presvete Bogorodice u Šmartnom pri Litiji, nedaleko od Ljubljane prilagođena je potrebama bogosluženja Pravoslavne Crkve. Parohiju opslužuje sveštenik iz Novog Mesta, a Svete Liturgije služe se dvaput mjesečno.
14/10/2023

Polaznici vjeronauke u Ljubljani na izložbi o Nikoli Tesli

Polaznici vjeronauke za mlade pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Ljubljani, posjetili su izložbu "Nikola Tesla - čovjek iz budućnosti", koju je u parohijskom domu u Ljubljani priredio Muzej Nikole Tesle iz Beograda.
03/10/2023

Vladika Kirilo u Podgorici: Osvećujmo vrijeme svoga života

Svaki dan je nova prilika da učinimo neko dobro djelo, kazao je episkop Kirilo na Svetoj Liturgiji u Podgorici
28/09/2023

Krstovdan u Zagrebu: Osvećeni krst i kupola Sabornog hrama

”Kada budu završeni radovi, krst na kupoli biće podignut na zvonik hrama, tako da blagosilja sve one koji ulaze u hram, ali i sav grad i sve blagočestive ljude koji u njemu žive”, kazao je vladika Kirilo na Liturgiji, neposredno prije osvećenja kupole i krsta hrama Preobraženja Gospodnjeg.
26/09/2023

Pokloničko putovanje u Ostrog

"Hodočašće obnovlja dušu i pruža duhovnu ispunjenost vernicima koji hrle ka svetinji", kazao je otac Rade Despotović po povratku grupe od sto pedeset poklonika u Ljubljanu.
26/09/2023

Počinje sa radom dječji hor pri Sabornom hramu u Zagrebu

Probe će se održavati svake nedjelje nakon Svete Liturgije, a vodiće ih Olena Ciglenjak, horovođa Hora hrama Preobraženja Gospodnjeg.
21/09/2023

MALA GOSPOJINA U LEPAVINI

„Naše spasenje se događa u sinergiji sa božanskim energijama koje su uvijek prisutne. Bog je uvijek sa nama, a posebno na Svetoj Liturgiji“, rekao je vladika Kirilo u liturgijskoj besjedi.
19/09/2023

Vladika Kirilo posjetio Srpsko kulturno društvo Privrednik

Eparhija zagrebačko-ljubljanska i Privrednik će, kao i godinama unazad, nastaviti uspješnu saradnju, rečeno je na sastanku vladike Kirila i Nikole Lunića, predsjednika Privrednika.
18/09/2023

Slava manastira u Sloveniji

Vladika Kirilo služio je Svetu Liturgiju u manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, prvom pravoslavnom manastiru u Sloveniji
18/09/2023

Susret Vladike Kirila i Nadbiskupa Kutleše

U ponedjeljak, 18. septembra, Njegovo Preosveštensvo Episkop Kirilo, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, posjetio je Zagrebačkog nadbiskupa monsinjora Dražena Kutlešu.
17/09/2023

Krštenje u Zagrebu

Vladika Kirilo krstio je djecu đakona Aleksandra Lukića i istog dana obišao ukrajinske izbjeglice u Zagrebu.
15/09/2023

Početak Crkvene godine i moleban u Gimnaziji u Zagrebu

Molitvom se osvećuje vrijeme jer je i ono zajedno sa Adamom i svom tvari palo. Sve je palo i sve traži osvećenje. Ono je počelo u utrobi Majke Božje, kad se Sin Jedinorodni uselio u naš prostor i vrijeme, rekao je vladika Kirilo u Zagrebu.
15/09/2023

VJERONAUKA ZA NAJMLAĐE U MARIBORU

I ove školske godine veliki broj djece pohađaće vjersku nastavu pri hramu Svetih Kirila i Metodija u Mariboru