Hirotonisan Episkop mohački G. G. Isihije
25/06/2018
VIDOVDAN PROSLAVLJEN U ZAGREBU
28/06/2018

Liturgija u nacionalnom parku Triglav

U subotu, 10./23. juna 2018. godine, tradicionalno, već 28. godinu po redu, pravoslavni vernici sa područja severozapadne Slovenije, sabrali su se u crkvi brvnari Svetoga Duha na Javorci u nacionalnom parku Triglav.

Na frontu, koji se nalazio na ovom području tokom Velikog rata, stradalo je preko 2000 pravoslavnih Srba sa prostora današnje Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su bile pod upravom Habzburške monarhije. Održavanje molitvene uspomene na pale sunarodnike je bio i povod liturgijskog sabranja naših vernika.

Svetom Liturgijom načalstvovao je arhijerejski namesnik ljubljanski prečasni jerej Aleksandar Obradović uz sasluženje svešenstva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske: protojereja-stavrofora Tome Ćirkovića, paroha u Kopru, jereja Danijela Nikolića, paroha u Novom Mestu i nadležnog jereja Miroslava Ćirkovića, paroha u Novoj Gorici.

Veći broj prisutnih vernika pristupio je Svetoj Tajni Pričešća. Na kraju Svete Liturgije odslužen je parastos postradalim vojskovođama i vojnicima. Posle bogosluženja načalstvujući jerej Aleksandar Obradović se obratio vernom narodu prigodnom besjedom.

Zajedničarenje je nastavljeno na zajedničkoj trpezi ljubavi koja je, kao i svake godine, pripremljena za sve prisutne.