Литургија у националном парку Триглав
27/06/2018
Државни секретар Ватикана у посети српском Патријарху
01/07/2018

ВИДОВДАН ПРОСЛАВЉЕН У ЗАГРЕБУ

Светом архијерејском Литургијом у храму Преображења Господњег у Загребу којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије прослављен је Видовдан.

Митрополиту Порфирију је саслуживало свештенство и ђаконство Саборног храма, а сабрању се, по благослову Митрополита бесједом обратио високопреподобни архимандрит Данило (Љуботина) говорећи о Светом Кнезу Лазару и српским мученицима.

- Морамо нешто рећи из наше националне историје обзиром да се данас одиграла једна неизбрисива драма у нашем народу. Драма која обиљежава цијелу нашу потоњу историју до данашњег дана. Видовдан свједочи и нама, хришћанима данас, да смо дужни проповиједати и стати уз јеванђеље ма шта нас чекало у животу јер је то наше преображење и спасење за вјечност у Господу нашем Исусу Христу, рекао је отац Данило и при томе истакао да се ми Срби сјећамо ове велике битке и помињемо и данас, али основна наша проповијед јесте проповиједање јеванђеља Христовог као Христове побједе на крају свијета и вијека.

- Пет вијекова, све до Балканских ратова, ми смо били под тим силама, али смо бранили хришћанство као остатак крштеног народа од кога је створена и Војна крајина, тај коридор који је бранио ову несретну данашњу Европу, пуну злог апетита и преваре. Европу која је Христа не само оставила него Га је избацила из своје мисли и сматра да Христос неће побиједити. Христос ће ипак побиједити и доћи у сили и Његова ће бити Васкршња побједа на крају, нагласио је архимандрит Данило.

Након Литургије служен је парастос за све пострадале у одбрани од Косовског боја до наших дана.