Ruska Crkva čestitala Patrijarhu Porfiriju
20/02/2021
Patrijarh Porfirije u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu
26/02/2021

Gospod se u
smirenju otkriva

Prva Liturgija patrijarha Porfirija u Hramu Svetog Save

”Molite se da budem najmanji brat i sluga svima”, poziv je koji je Patrijarh Porfirije danas uputio crkvenom sabranju okupljenom u Hramu Svetog Save.

 

Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, u Nedjelju o mitaru i fariseju, 21. februara, svoju prvu patrijarašku Božanstvenu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

„Jevanđelje Hristovo je svo u paradoksu. Zato što je sam Gospod sav potpuno paradoksalan. Šta to znači? To znači da On ne funkcioniše po logici ovoga sveta, po logici ljudskoj, ukoliko je ona odvojena od blagodati Božije. Otuda je vera hrišćanska, vera pravoslavna, sva u paradoksima“, rekao je, govoreći o prethodno pročitanoj jevanđeljskoj perikopi.

Kazao je i da se ”u paradoksalnosti naše vere, u smirenju, otkriva Gospod i svakoga koji takvu veru ima za temelj svoga postojanja, ne samo da obasjava, već čini vladarem sveta”.

Podsjetio je da je tema ovonedjeljnog jevanđelja jedna od karika kojom se pripremamo za Časni post, te da nam se njom otkrivaju paradoksi zakona Božjeg u ovom svijetu i Njegovog odnosa prema kriterijumima ovoga svijeta.

Radujem se danas što sam zajedno sa vama na ovoj svetoj liturgiji i raspoloženjem i duhovnim očima carinika i ja stojim pred vama. Zato vas kolenopreklono molim vas da barem ponekad u molitvama imate i moje ime, jer znam kakvo je mesto na koje me je Gospod blagodaću svojom, ali i ljubavlju svetih arhijereja postavio, da budem najmanji brat i sluga svima”, zaključio je Patrijarh.

Njegovoj svetosti sasluživali su episkopi istočnoamerički Irinej, episkop pakračkoslavonski Jovan, episkop dalmatinski Nikodim, episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, episkop remezijanski Stefan i episkop mohački Isihije.