Устоличен Патријарх Порфирије
19/02/2021
Господ се у смирењу открива
21/02/2021

Руска Црква честитала
Патријарху Порфирију

Честитка патријарха Кирила

 

Патријарх московски и целе Русије Кирил телефонски је прекјуче, у четвртак 18. фебруарa, телефонски разговарао са новоизрабраним Патријархом Порфиријем и срдачно му честитао на избору. У писаној честитци коју је истог дана упустио, пожелео је да Господ новом патријарху подари много снаге на предстојећем путу патријаршијске службе, преноси Спутњик.

„У име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве, као и у своје лично име срдачно Вам честитам на избору на престо Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског! Вољом Духа Светог и избором браће-архипастира, судбина српског православља поверена Вам је као наследнику блаженопочившег патријарха српског Иринеја и његових незаборављених претходника Павла, Германа, Викентија, Гаврила, Варнаве и Димитрија, као и свих наследника великог светитеља српског Саве“, наводи се у честитци.

Патријарх Кирил је додао да су милиони верника у новоизабраном патријарху ”добили духовног пастира и учитеља, чије срце, испуњено ревношћу према Господу и очинском љубављу према својим чедима живи, бринући се о учвршћивању свете православне вере и очувању многовековног историјског наслеђа Српске православне цркве“.

Руски патријарх је истакао да не сумња да ће у овом тешком времену руска и српска црква и једноверни народи које предводе, као и увек, подржавати једна другу и заједнички се подвизавати за веру.

 

Честитка митрополита Илариона

 

Српском патријарху је истог дана честитку упутио и председник Одељења за спољне црквене везе московске патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион.

„Руска црква се радује данас са својом светом сестром, Српском црквом, која је у вашој личности добила новог патријарха“, написао је Митрополит Иларион у честитки, чије је делове пренео Спутњик.

Он је подсетио да наследницима Светог Саве никад није било лако и да је увек била потребна храброст, чврстина у очинској вери и узвишени морални квалитети.

„Нека се умножи и духовно узвиси ваша паства, нека свемогући Бог сачува нашу вољену браћу која служе Богу на светој земљи Косову и Метохији, да се сачувају светиње Српске Православне цркве у тој многострадалној земљи! Надамо се да ће у годинама док будете патријарх везе између наших Цркава још више ојачати“, написао је владика Иларион.