Руска Црква честитала Патријарху Порфирију
20/02/2021
Патријарх Порфирије у православној гимназији у Загребу
26/02/2021

Господ се у
смирењу открива

Прва Литургија патријарха Порфирија у Храму Светог Саве

”Молите се да будем најмањи брат и слуга свима”, позив је који је Патријарх Порфирије данас упутио црквеном сабрању окупљеном у Храму Светог Саве.

 

Његова светост Патријарх српски Порфирије служио је данас, у Недјељу о митару и фарисеју, 21. фебруара, своју прву патријарашку Божанствену литургију у Храму Светог Саве на Врачару.

„Јеванђеље Христово је сво у парадоксу. Зато што је сам Господ сав потпуно парадоксалан. Шта то значи? То значи да Он не функционише по логици овога света, по логици људској, уколико је она одвојена од благодати Божије. Отуда је вера хришћанска, вера православна, сва у парадоксима“, рекао је, говорећи о претходно прочитаној јеванђељској перикопи.

Казао је и да се ”у парадоксалности наше вере, у смирењу, открива Господ и свакога који такву веру има за темељ свога постојања, не само да обасјава, већ чини владарем света”.

Подсjетио је да је тема овонедjељног јеванђеља једна од карика којом се припремамо за Часни пост, те да нам се њом откривају парадокси закона Божјег у овом свијету и Његовог односа према критеријумима овога свијета.

Радујем се данас што сам заједно са вама на овој светој литургији и расположењем и духовним очима цариника и ја стојим пред вама. Зато вас коленопреклоно молим вас да барем понекад у молитвама имате и моје име, јер знам какво је место на које ме је Господ благодаћу својом, али и љубављу светих архијереја поставио, да будем најмањи брат и слуга свима”, закључио је Патријарх.

Његовој светости саслуживали су епископи источноамерички Иринеј, епископ пакрачкославонски Јован, епископ далматински Никодим, епископ осечкопољски и барањски Херувим, епископ ремезијански Стефан и епископ мохачки Исихије.