Господ се у смирењу открива
21/02/2021
Смрт – једино неприродно у нашем постојању
26/02/2021

Патријарх Порфирије у
православној гимназији у Загребу

”Све вас волим и молим вас да се молите Богу за мене, јер то је најпотребније”, рекао је Његова светост ученицима гимназије ”Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу.

 

Његова светост Патријарх српски господин Порфирије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, посјетио је у петак, 26. фебруара 2021. године Српску православну гимназију Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу. Патријарх је Гимназију обишао седмог дана од како је, 19. фебруара, устоличен у трон београдско-карловачких митрополита и патријараха српских у Београду.

У име школе, на избору за новог предстојатеља Српске Православне Цркве, патријарху Порфирију честитао је протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Гимназије. Отац Слободан је рекао да су осјећања како ђака, тако и наставника помјешана, да се неизмјерно радују, али истовремено осјећају и тугу, због макар формалног предстојећег растанка са својим архипастирем.

Патријарх је рекао да су и његова осјећања поводом избора такође помијешана, те да и сам осјећа тугу и радост. Ђацима и наставницима је казао да ће се трудити да чини више него што је до сада чинио за школу.

Патријарх Порфирије је рекао да осјећа да ”уз подршку, љубав и молитву свих, а пре свих младих и деце, морамо да сведочимо истину јеванђеља које нас позива на љубав према сваком човеку. Ма колико та истина била компликована и тешка и ма колико понекад били у изазову да се понекад пројави нека врста незадовољства и агресије, боље је да то све превазилазимо и преображавамо и сигурно је да ћемо бити стабилни и мирни, а бићемо и радосни. Онда када  смо гневни и носимо у себи агресију, тада нема мира ни радости, него се само продубљује фрустрација у свакоме од нас”.

”Све вас волим и молим вас да се молите Богу за мене, јер то је једино што у овом тренутку осећам да је потребно. Служба митрополита у Загребу јесте изазовна, али мене је та служба незаслужено обогатила. Не само да сам много научио, већ сам много пута био обрадован разним неочекиваним и изненађујућим ситуацијама, а пре свега људима, међу којима сте сви ви”, рекао је патријарх Порфирије, обраћајући се ученицима и наставницима школе.

Ученица четвртог разреда, Марија Гужвица, честитала је Његовој светости на избору за патријарха и изразила благодарност за  све што је претходних година чинио за ову Гимназију. ”Молимо вас да се молите за нас, а ми ћемо за вас”, казала је предјући му букет цвијећа.

Патријарху се обратио и Михаел Келеува, ученик трећег разреда. ”Молите се да ходимо путем уподобљавања себе Лику Божем, да живимо у духу Јеванђеља и наше свете Цркве. Поносни смо и радосни што Вас познајемо и што ћете водити нашу Цркву. Искамо Ваш благослов и молитвени покров и заштиту”, рекао је.

У пратњи Његове светости био је и секретар Епархије загребачко-љубљанске, презвитер Богољуб Остојић.