Susret sa Gospodom rješenje je svih nedoumica
07/01/2021
Bolje komšija blizu nego brat daleko
08/01/2021

Božićna Liturgija u Sisku
služena pod šatorom

Molitva pod šatorom

Zbog teškog oštećenja hramova u Sisku i Petrinji vjernici proslavili Božić u porti crkve

U zemljotresu koji je pogodio Hrvatsku krajem 2020. porušeni su, ili teško oštećeni, svi pravoslavni hramovi na Baniji. Hram svete Petke, kao i parohijski dom u Sisku, do daljnjeg su neupotrebljivi. Zbog toga su vjernici parohije sisačke božićna bogosluženja služili u šatoru postavljenom u porti hrama. Iako su i sami ostali bez domova, ili su im kuće pretrpele velika oštećenja, vjernici iz Siska nisu odustali od božićnih bogosluženja i okupili su se oko svog sveštenika.
Večernje bogosluženje Badnjeg dana služio je nadležni paroh jerej Veselin Ristić, poslije koga je sa vjernicima blagoslovio i naložio drvo badnjaka.
Na Božić, rano ujutro, sisačkoj zajednici se pridružila nekolicina vjernika iz Petrinje, zajedno sa svojim parohom protojerejem Sašom Umićevićem, u čijoj su parohiji postradali svi hramovi, te ni u jednom nije moguće vršiti Liturgiju. Sveštenici Saša i Veselin su odslužili prazničnu Liturgiju, pročitali božićnu poslanicu Srpske Pravoslavne Crkve i čestitali Rođenje Hristovo okupljenima, tješeći ih i ulivajući im nadu u oporavak od posljedica teškog zemljotresa i obnovu normalnog života na Baniji.
Svetoj Liturgiji je prisustvovala i Sanja Lakić, poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i član Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.