Божићна Литургија у Сиску служена под шатором
08/01/2021
Koнтejнeри живoт знaчe
09/01/2021

Боље комшија близу него брат далеко

У хришћанству све почива, све израста из тајне заједнице, заједнице човека са Богом, и људи међусобно, рекао је Митрополит Порфирије гостујући у емисији „1 на 1“.

Митрополит Порфирије, на Бадњи дан, 6. јануара 2021. године, гостовао је на Првом програму Хрватске телевизије. У разговору са Романом Болковићем, аутором емисије „1 на 1“ говорио је на разне теме. Једна од тема које су се дотакли био је земљотрес који је недавно погодио Републику Хрватску.
Митрополит је напоменуо да су многи људи остали без домова, али и поред тога што су многи православни храмови оштећени или потпуно уништени, приоритет у обнови треба да буду људи и породице које су остале без простора за становање.
Говорећи о томе да је човеку важан човек, истиче, да је често боље комшија близу него брат далеко јер крв и тло нису примарни обриси идентитета: “Човек се мери по својој потреби за другим, и по љубави за другим. Ако се то сведе само на биолошко онда заправо то постојање не надилази анимално постојање. Ми одређујемо ко је нама брат.”
Владика и Болковић разговарали су о разликама између православља и католицизма, о претходном папи Бенедикту XVI, кризи вере као и о духовности. „У хришћанству све почива, све израста из тајне заједнице, заједнице човека са Богом и људи међусобно“, рекао је Митрополит и нагласио да и са Истока долазе потврде западног индивидуалистичког модела живота – бити довољан сам сам себи.
Гост “talk show-a” говорио је и о поларизацији која постоји, како у међусобним односима, тако и међу народима коју „професионални креатори конфликата“ злоупотребљавају ради сопствене користи.
На крају разговора, вођеног уочи Божића, Митрополит Порфирије је упутио поруку са жељом да свако отвори своје срце за Бога и за другог човека, јер и Господ је на Божић приближио два неспојива пола, нествореног Бога и створеног човека, и показао да нас свако инсистирање на дистанци дисквалификује у односу на спасење.