Сусрет са Господом рјешење је свих недоумица
07/01/2021
Боље комшија близу него брат далеко
08/01/2021

Божићна Литургија у Сиску
служена под шатором

Молитва под шатором

Због тешког оштећења храмова у Сиску и Петрињи вјерници прославили Божић у порти цркве

У земљотресу који је погодио Хрватску крајем 2020. порушени су, или тешко оштећени, сви православни храмови на Банији. Храм свете Петке, као и парохијски дом у Сиску, до даљњег су неупотребљиви. Због тога су вјерници парохије сисачке божићна богослужења служили у шатору постављеном у порти храма. Иако су и сами остали без домова, или су им куће претрпеле велика оштећења, вјерници из Сиска нису одустали од божићних богослужења и окупили су се око свог свештеника.
Вечерње богослужење Бадњег дана служио је надлежни парох јереј Веселин Ристић, послије кога је са вјерницима благословио и наложио дрво бадњака.
На Божић, рано ујутро, сисачкој заједници се придружила неколицина вјерника из Петриње, заједно са својим парохом протојерејем Сашом Умићевићем, у чијој су парохији пострадали сви храмови, те ни у једном није могуће вршити Литургију. Свештеници Саша и Веселин су одслужили празничну Литургију, прочитали божићну посланицу Српске Православне Цркве и честитали Рођењe Христово окупљенима, тјешећи их и уливајући им наду у опоравак од посљедица тешког земљотреса и обнову нормалног живота на Банији.
Светој Литургији је присуствовала и Сања Лакић, посланик Народне скупштине Републике Србије и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону.