Пробудимо у себи солидарност и саосjећање
06/01/2021
Божићна Литургија у Сиску служена под шатором
08/01/2021

Сусрет са Господом
рјешење је свих
недоумица

Људи гријеше у односу на Бога, на природу и међусобно, а Господ је дошао да укида те поларизације, да укине све поларизације, истакао је Митрополит Порфирије.

Рођење Христово прослављено је у загребачком Саборном храму Божанственом литургијом коју је служио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење загребачких свештеника и ђакона и уз присуство редукованог броја вјерника (због короне).

Божићну посланицу архијереја Српске православне цркве – у којој се, између осталог, указује на то да се смисао Божића не исцрпљује у историјском сјећању него да је то Догађај животно значајан за сваки нараштај и за сваког човјека – прочитао је протојереј-ставрофор Душко Спасојевић, архијерејски намјесник загребачки.

„Исус Христос је испуњење свих нада и очекивања људи“, рекао је Митрополит у обраћању послије Литургије. Господ долази скромно, не да би нас фасцинирао него да нам говори из дубине бића. Он укида дистанцу између Творца и нас као творевине, за шта је потребно да нађемо мир у себи. Мир се не стиче спољашњим напорима него је ријеч о миру срца. Ако је немирно срце наше, узалуд су напори људски, спољашњи – мир се постићи не може. Онога тренутка кад смо се од Бога одвојили, једино наше искуство може бити немир и празнина, усамљеност. А „кад се сусретнемо са Господом у дубини својег бића, свога срца, у делићу секунде долази решење за све наше недоумице“, истакнуо је Митрополит.

Стихије свијета, пандемије и потреси, не познају разлике међу људима односно и у таквим се приликама показује да смо једно, да су све разлике неважне. Заправо, једино људи стварају дисхармонију, дистанце, па би се могло рећи да су они „једини вирус, једини земљотрес“. Људи греше у односу на Бога, на природу и међусобно, што се види по томе да су једни наводни свети (Ми), а други по свему лоши (Ви). А Господ је дошао да укида те поларизације, да укине све поларизације, закључио је Митрополит Порфирије.

Иначе, испред храма Преображења Господњег био је постављен видео-бим с кога су вјерници који, због ограничења броја вјерника у храму, нису могли да у њега да уђу, ипак пратили богослужење за велики хришћански празник. И ове године Божићну Литургију је преносио Први програм Хрватске телевизије, а коментатор је био ђакон проф. др Владан Таталовић.